כמה מרוויח מהנדס?

כמה מרוויח מהנדס?

למועמדים ללימודי הנדסה לא מעניין רק חלום המקצוע והאידיאל לעסוק במקצועות העוזרים לשפר את חיינו ואת עתידנו. בימים כאלה הכסף משחק תפקיד והשאלה הראשונה שלהם היא מהו השכר הממוצע למהנדס מתחיל

מספר המהנדסים בישראל הוא הגבוה ביותר בקרב המדינות המפותחות בעולם .

נתונים אלו מתייחסים אל כל ענפי ההנדסה כמקשה אחת, אולם בפועל, השאלה השכיחה של מועמדים ללימודים אקדמיים, המתלבטים איזה תחום הנדסה ללמוד היא 'מהו השכר הממוצע למהנדס מתחיל בתחומי ההנדסה השונים?', כך עולה מנתוני מכללת אפקה להנדסה בת"א. המתעניינים בלימודי הנדסה מאתרים הבדלים בין רמות השכר בענפי ההנדסה השונים הנתונים המשפיעים ביותר על ההחלטה איזה תחום הנדסי ללמוד הם: אפשרות התעסוקה, רמת השכר ואפשרות קידום ועניין.

135 מהנדסים לכל 10,000 תושבים, כך עולה ממחקר בינלאומי, שנערך עבור משרד התעשייה והמסחר. לשם השוואה - בארה"ב המדורגת שנייה אחרי ישראל, יש 70 מהנדסים לכל 10,000 תושבים וביפן 65. תוצאה מיידית למצב זה הוא עליה בביקוש לבוגרי הנדסה, שמעלה גם את השכר ההתחלתי.

ענף התוכנה הוא הדוגמה המובילה כיום את נושא ההתלבטות של המועמדים. ביחידות להכוון תעסוקתי במכללות להנדסה , מציינים כי " 50% מסך המשרות הטכנולוגיות המתפרסמות בשנת 2006 ביחידה להכוון תעסוקתי הנן למהנדסי תוכנה. הבשורות הטובות הן כי הביקוש מעלה את השכר ההתחלתי של הבוגרים בהנדסת תוכנה ל: 10,000-12,000 ₪ ברוטו. המעסיקים מחזרים אחר בוגרים וסטודנטים להנדסת תוכנה עוד בזמן הלימודים. 

דליה נרקיס, מנכ"לית מנפאואר ישראל לא עושה הבחנה בין ענפי ההנדסה השונים. בנתונים שהציגה ביום עיון במכללת אפקה ציינה נרקיס כי "התחום הטכנולוגי בכללותו לעולם ילווה את העולם המודרני ולכן הוא ימשיך להוביל. למדינת ישראל יתרון תחרותי בתחום זה תודות למשאב האנושי של מוחות מבריקים. מאוגוסט 2003 חלה המראה בביקושים לעובדים. שוק העבודה אינו רווי ויש דרישה גבוהה לעובדים בכל הענפים". יו"ר חברת 'זיו-אב הנדסה לפתרונות הנדסיים', ד"ר אמיר זיו-אב, מציע למועמדים קריטריונים לבחירת מוסד לימודים אקדמי, שייתן להם את הרקע האקדמי והמקצועי הנכון ביותר למציאות הטכנולוגית, בה כמות הידע מוכפל מידי מספר שנים: לצד מקצועות אלה חשוב למצוא מקצועות בסיסיים של הדיסציפלינות השונות: מכונות, אנרגיה, אלקטרוניקה, תוכנה וכו'. תמהיל תוכנית הלימודים יכלול מספר מועט של מקצועות יישומים לקבלת "קנה מידה" ".

לדברי אלישע ינאי, מנכ"ל חברת מוטורולה ישראל: "תעשיית ההיי-טק בישראל מגלגלת מחזור שנתי של 20 מיליארד דולר בשנה, כאשר כ- 75% מתוכה מיועד לייצוא", "כדי להשתלב בתעשיית ההיי-טק מחפשים המעסיקים מהנדסים שבראש ובראשונה למדו איך ללמוד ובעלי תכונות הכרחיות של סקרנות ורצון להיות מעודכנים. תכונות אלו הכרחיות מאחר וקצב ההתפתחות של הטכנולוגיה הוא תזזיתי ומתרחש בערך כל חצי שנה. מהנדס מתאים ומוכשר יתוגמל במשכורת גבוהה, נוסף לעבודה המאתגרת, וזה נכון לכל תחומי ההנדסה".

 אז מהו המשתנה המרכזי בבחירת תחום לימודים בין ענפי ההנדסה השונים? המעסיקים ואנשי האקדמיה מסכימים כי יש להקשיב לנטיית הלב, המשיכה הטבעית של המועמד, ללא התייחסות רצינית מדי לתגמול העתידי, שממילא קשה לחיזוי. כולם מסכימים כי הבחירה החשובה ביותר, לאחר קבלת ההחלטה מה ללמוד היא הבחירה במוסד להשכלה גבוהה שיספק את הכלים המתאימים לעבודה עתידית כמהנדס מצליח. כל מעסיק בעולם ההיי- טק יהיה מעוניין לשמור על העובדים המצליחים שלו. מהנדס מתאים ומוכשר הוא זה שאוהב את תחום עיסוקו ובטווח הארוך יתוגמל במשכורת גבוהה. 

קישור רלוונטי
פורום לימודי הנדסה

 

 

סגור