כמו העברית, גם הערבית היא שפה שמית ולכן הדמיון ביניהן גדול מאוד. ישראלי שילמד ערבית, אם כן, יוכל להתמצא בה במהירות יחסית, הרבה יותר מאשר אזרחי מדינות אירופה למשל. מילים רבות בערבית מזכירוֹת ואפילו זהות לאחיותיהן העבריות, מה שמקל משמעותית על לימוד השפה.
קורס ערבית נמשך לרוב בין ארבעה לשמונה חודשים, אך ישנם היום גם מוסדות שמציעים לימודי ערבית לתואר ראשון, שנמשכים שלוש שנים. מי שמעוניין לחקור את השפה לעומק ולהבין את שורשיה, ימצא את התואר בערבית כמועיל יותר. אדם שמעוניין ללמוד ערבית ותו לא, יבחר לרוב בקורס מקצועי.
הקורסים בערבית כוללים מספר רמות, כמו בכל לימודי שפות, אך מלבד זאת מציעים בדרך כלל גם לימודי ערבית מדוברת, לצד ערבית ספרותית. הערבית המדוברת מתייחסת לניבים השונים (מרוקאית, עיראקית, סורית וכדומה), בעוד ערבית ספרותית היא זו המשמשת מסמכים רשמיים, שירים וספרים ומופיעה גם בקוראן, הספר הקדוש למוסלמים.
לימודי ערבית מועברים במספר בתי ספר מקצועיים ברחבי הארץ, באוניברסיטאות (במסלולים לתואר הראשון) ואף במרבית חטיבות הביניים והתיכונים. דרך נוספת ללמוד ערבית בצורה טובה היא להשתתף באחד הקורסים הצה"ליים, המועברים בעיקר לחיילים בחיל המודיעין.
הקורסים המקצועיים בערבית נלמדים במוסדות הבאים: מרכז דיאלוג, ביה"ס ברליץ לשפות, ביה"ס לערבית 'יאפה' ביפו, בית הספר שער למגזר, מרכז דיוואן ללימודי ערבית, מרכז גבעת חביבה שבצפון השרון ומכון מינרוה.
רוצה לדעת ערבית ולדבר בניבים של עמי האזור? קרא עוד על לימודי ערבית באינדקס הלימודים הגדול בישראל - iLimudim