שוק הלימודים האקדמיים מגלגל כ-5.5 מיליארד שקלים בשנה (מתוכו- אוניברסיטאות ומוסדות מתוקצבים: 6- 5 מיליארד והמכללות הלא מתוקצבות – חצי מיליארד). זהו אחד השווקים הגדולים והתחרותיים במשק הישראלי.
כיום, לומדים בישראל 270,000 סטודנטים לתארים ראשון, שני ושלישי, והם עושים זאת ב-63 מוסדות אקדמיים (כולל סמינרים להכשרת מורים), מתוכם 54 מוסדות מתוקצבים (מסובסדים ע"י המדינה) ו-9 מוסדות בלתי מסובסדים.
עם כניסתן לתמונה של המכללות האקדמיות, ובמיוחד המכללות הלא מתוקצבות השוק הפך משמרני וסגור, שבו התחרות, אם בכלל, התמקדה בצד האקדמי, לתחרות שיווקית סוערת, המתבוננת על הסטודנט כצרכן בעל יכולת בחירה.
בהתאם גדלו גם תקציבי השיווק והפרסום של המוסדות להשכלה גבוהה.
הוצאות השיווק הכוללות גדולות בהרבה וכוללות בין היתר השקעה גדולה מאוד באקט שיווקי ספציפי לשוק זה "ימים פתוחים".
הימים הפתוחים נערכים ע"י כל המוסדות האקדמיים סמוך לתחילת מועד הרישום לשנת הלימודים הבאה והם מתחילים למעשה בימים אלו – לקראת סוף חודש ינואר. בימים אלו נפתח הקמפוס בפני סטודנטים בפוטנציה והמוסדות האקדמיים "מציעים את מרכולתם", חושפים את תוכניות הלימוד, את היתרונות היחסיים של כל מוסד, את מיטב המרצים ועוד.
יום פתוח שכזה הפך בשנים האחרונות להפנינג שיווקי המלווה בגימיקים ובחידושים מקוריים שמטרתם לשכנע את הסטודנט היכן כדאי לו להשקיע את כספו. מוסדות הלימוד מנסים למשוך כמה שיותר מועמדים ליום הפתוח ומשתמשים בגימיקים כגון, הופעות של זמרים מובילי, הפנינג, כיבוד, סדנאות לבחירת קריירה, טיסות במידה והמכללות רחוקות, סדנאות בתחומי הלימוד, יריד תעסוקה, תערוכת עבודות בוגרי המוסד ועוד.
למרות האפקטים המושכים והחדשניים חשוב לזכור שמטרת היום הפתוח היא קודם כל מידע. כדאי לקבוע מראש פגישת ייעוץ אישית, שבה תוכלו לשאול שאלות ולבוא עם רשימה מסודרת של שאלות מהבית.
בשל התחרות הרבה בתחום האקדמיה המוסדות השונים מציעים מגוון של סוגי יום פתוח: ימים פתוחים לתכנית או תואר מסוימים, ערבים פתוחים ואפילו יום פתוח אינטרנטי. בכל מוסד לימודים קיימים כמה מסלולים. היום הפתוח הוא הזדמנות של כל מסלול/חוג להתחרות על תשומת ליבו של המועמד ולהציג את יתרונותיו.
לפני כל יום פתוח מחלקת השיווק של המוסד בודקת למי מיועד היום הפתוח, ומנסה למשוך את קהלי היעד בעזרת שלטי חוצות, דיוור ישיר, שיחות טלפונים, פרסום בתקשורת הכתובה והאלקטרונית וכדומה. במידה והיום הפתוח מיועד למועמדים לתואר ראשון – ינסה המוסד לפרסם במקומות בהם נמצאים בוגרי מכינות אקדמיות או חיילים על סף שחרור, במידה והיום הפתוח מיועד לתארים מתקדמים – המוסד יפנה לבוגריו וינסה לפרסם במדיה שפונה לאנשים בעלי תואר ראשון. אם היום הפתוח מיועד למסלול מסוים – יפנה המוסד לאנשים שהביעו עניין בתחום זה, למשל דרך אתרי לימודים באינטרנט, או אנשים שעשו בעבר בגרות או תואר אחר שקשור בתחום הזה.
יום פתוח מאורגן בצורות שונות: בחלק מהמקומות הימים הפתוחים מאורגנים באזור מרכזי, שבו יושבים נציגי כל המסלולים ועונים על שאלות. במוסדות אחרים נציגי המסלול יושבים במקומם והמועמדים מטיילים בין הבניינים השונים לפי המסלול בו הם רוצים. לעיתים יש הרצאה כללית שבה מסבירים באופן כללי על המוסד ואז מתפזרים לפי חוגים. כדאי לוודא מראש עם מוסד הלימודים לאן עליך להגיע ולקבוע פגישה אישית מראש, על מנת שלא תצטרכו לחפש את היועץ המתאים לכם ולחכות שעות ארוכות בתורים.
בדרך כלל מגיעים ליום הפתוח כמה סוגי אנשי: אנשים שעדיין מבולבלים לגמרי לגבי המסלול או המוסד בו הם רוצים ללמוד. היום הפתוח חושף להם את מגוון התחומים הקיימים. יש אנשים שיודעים בדיוק מה הם רוצים ללמוד, אך מתלבטים בין מוסדות שונים – היום הפתוח מאפשר להם להכיר את המוסד מבפנים. בנוסף, מגיעים אנשים שיודעים בדיוק מה הם רוצים ואיפה בא להם ללמוד, אולם הם רוצים לבוא ליום הפתוח על מנת לקבל את ההנחות בהרשמה.
ככל שהמוסד גדול יותר ומגוון המסלולים רב יותר, ניתן יהיה לראות בו מועמדים בעלי טווח רחב יותר של גילאים, ממקומות שונים בארץ וכדומה.
יועצי הלימודים במכללת לוינסקי לחינוך מציעים מספר טיפים למועמדים על מנת לצלוח את היום פתוח בשלום, להפיק ממנו את המירב ולנסות לבחור מוסד לימודים מתאים.
סדר היום של היום הפתוח
- הכרות עם ראשי התכניות וסגל המורים
- פגישות עם סטודנטים
- שיעורים פתוחים
- ייעוצים אישיים
- הנחות לנרשמים
- מידע על אפשרויות קידום ותעסוקה
- סיורים במוסד הלימודים
מה כדאי לשאול ביום הפתוח?
- מהם תנאי הקבלה? האם ניתן לקבל חריגים?
- מה בדיוק בתעודה ומי מכיר בה?
- האם התואר מוכר לצרכים אקדמיים או לצרכי שכר בלבד?
- כמה ימי לימוד ומה היקף השעות?
- מה היתרונות של המוסד על פני מוסדות אחרים באזור או בתחום הלימודים המבוקש?
- מהם הגישות המרכזיות במוסד? האם יש דברים שהמוסד שם עליהם דגש מסוים (קורסי יהדות במכללות הדתיות ובאוניברסיטת בר אילן ועוד)?
- היכן לומדים (בניין אחד או ריצה בין כמה בניינים)?
- מה מידת גמישות המערכת? האם ניתן לפרוס את התואר או לצמצם אותו?
- כמה תלמידים יש בכיתה?
- מאיזה רקע מגיעים המרצים?
- איזה דרישות יש בתואר (עבודות, מבחנים וכדומה)?
- האם ישנם ימים מיוחדים או סיורים במהלך התואר שדורשים התארגנות נוספת מצידכם מבחינת מקום העבודה וכדומה?
- מהן אפשרויות התעסוקה בהמשך? האם יש ביקוש? האם המוסד עוזר במציאת עבודה?
- האם יש מעונות? כמה הם עולים? כיצד ניתן להתקבל אליהם? ולחלופין – האם יש מקומות דיור לסטודנטים באזור המוסד?
- לאיזה תארים ניתן להתקדם בסיום התואר?
- מהו שכר הלימוד והסדרי התשלום?
- האם יש חומר לימודי או דברים אחרים שצריך לשלם עליהם במהלך התואר?
- איזה מלגות מציע המוסד?
- האם יש תמיכה בסטודנטים עם לקויות למידה?
- במקרה ויש עבודה מעשית במהלך התואר – כיצד היא בנויה? מי דואג למציאת מקום ההתנסות וכדומה?
למה כדאי לשים לב ביום הפתוח?
- בררו כיצד מגיעים למוסד (קווי אוטובוס וכדומה)? האם יש חניה גדולה? האם החניה בחינם?
- שאלו סטודנטים איך הם מרגישים מבחינת הלחץ הלימודי, האם מתייחסים אליהם יפה?
- שאלו סטודנטים שאלות כגון; האם ניתן לשלב לימודים עם עבודה? האם מצאו תוך כדי התואר עבודה במקצוע?
- בדקו שיש תקשורת טובה עם ראש החוג בו תלמדו
- הכנסו לשיעורים על מנת לראות שאתם מתעניינים בחומר הנלמד, ושצורת ההוראה מתאימה לכם (הוראה פרונטלית, דיונים וכד')
- סיירו במקום על מנת לראות האם נעים ללמוד בו; כיצד מתייחס אליכם סגל המנהלה? כיצד נראית הספריה ומה גודלה? האם יש חנות לקניית ציוד לימודי והאם טווח המחירים סביר? האם יש קפיטריה או מקום קרוב לקנות אוכל? האם יש שירותים נוספים לסטודנט?
- בררו מה מקנה לכם חברות באגודת הסטודנטים.
- למי שמגיע מרחוק ומתכוון להעתיק את מקום מגוריו לקרבת המוסד, כדאי כבר להתחיל לברר לגבי דירות להשכרה באזור וכן הצעות עבודה לסטודנטים.