תכנון פיננסי נכון לסטודנטים

תכנון פיננסי נכון לסטודנטים

כיצד לשמור על תקציב שפוי? מספר כללי התנהגות וטיפים לסטודנטים לקראת תחילת שנת הלימודים


חשבון בנק אחד – כרטיס אשראי אחד.

יש לנהל חשבון בנק אחד (למרות הפיתוי לפתוח מספר חשבונות, ולקבל מתנות, ממספר בנקים), המאפשר שליטה מלאה על ניהול התקציב. יש להשתמש בכרטיס אשראי אחד ולא להתפתות לקחת עוד כרטיס אשראי "חינם". בפועל כרטיס זה אינו בחינם, הוא נותן תחושה של שפע ונוחות - "הרגשת אושר ועושר" אשר לרוב אין לה כל אחיזה במציאות, וגורם לבזבוז כספים לא מבוקר.

בחירת בנק בו תנהלו את חשבונכם.
חשוב לבצע סקר בנקאי, ולבחון בבנק הנותן את ההטבות הגדולות והאמיתיות ביותר לסטודנט (כל אחד לפי טעמו וצרכיו). יש להתמקח על העמלות השונות, ולא להתפתות ל'מתנת הצטרפות' כזו או אחרת (המתנה הינה חד פעמית, ואילו תנאי ניהול החשבון ועלותו ישפיעו על תקציבכם לאורך זמן). הבנקים יוצאים מגדרם שתפתחו אצלם חשבון סטודנט (ראו את מגוון ההצעות באינטרנט) – נצלו זאת!

תשלומים.
יש להימנע ככול שניתן מרכישות בתשלומים. תשלומים הנם הגורם המרכזי לאובדן השליטה בתקציב, והם יוצרים את אותה "הרגשת האושר והעושר" שציינתי לעיל, הגורמת לנו לצרוך/לבזבז יותר מכפי שהתכוונו/נדרשנו. יש לשמור אופציה זו רק לאותם מקרים בודדים בהם אתם באמת זקוקים לכך, ובהם לא קיימת כל אופציה אחרת.
 
טלפון, אינטרנט וכבלים.
יש לבדוק את האלטרנטיבות השונות בחבילות משולבות כאלו ואחרות, תוך הפעלת לחץ על ספקי השירות השונים להוזלת התעריפים ולקבלת תנאים מועדפים. התחרות בתחום זה בין הספקים השונים גדולה ביותר, ומאחר שאין מגבלות כמעט למעבר מספק לספק – נצלו זאת.
 
קניות במרכולים.
יש להתנהג על-פי עקרונות הצרכנות הנבונה ולהשתמש ברשימת קניות מוכנה מראש. יש לקנות רק את מה שצריך באמת ולאחר סקר מחירים. אסור להתפתות למבצעים שונים (מסוג 1 + 1 ואחרים), ואפילו במוצרים בהם אתם משתמשים. רכישה מוגדלת שאינה לשימוש מיידי מגדילה את משיכת היתר בחשבון, ועמה את עלויות הריבית שלכם וחבל. כך תנהגו גם לגבי רכישת מכשירי כתיבה, ושאר עזרי הלימוד להם אתם זקוקים כבר בתחילת שנת הלימודים.
 
צילומים.
מומלץ לצלם באותם מרכזי צילום המיועדים לשימוש הסטודנטים כמו באגודת הסטודנטים, בחנויות צילום שמתמחות ומתחרות על כך באוניברסיטה וכו'. יש לקנות כרטיס צילום מרוכז ולחסוך בעלויות הצילום. בספריה ישנם חומרים מצולמים רבים, השתמשו בהם וחסכו בכך צילומים מיותרים.
 
נסיעות.
מומלץ לקנות כרטיס חופשי חודשי, וכרטיסים משולבים בין רכבת ואוטובוס במידת הצורך, ולנצל את ההנחות הקיימות לסטודנטים. בנסיעה ברכב, מומלץ כמובן לפעול במסגרת 'פול רכב'.
 
ארוחות.
כריך מהבית, הנו זול הרבה יותר מכל רכישה בקפיטריה (ואולי גם טעים ובריא יותר...). ניתן כמובן לגוון ולהביא פירות וירקות, חטיפים שונים ומוצרים אחרים אשר נרכשו בזול במרכול השכונתי, ולא לשכוח להצטייד בבקבוק מים.
 
הדפסות.
מומלץ להדפיס עבודות שונות במחשבים העומדים לרשות הסטודנטים באוניברסיטה, ולחסוך בכך בעלות רכישת המדפסת. לסטודנט אשר יש ברשותו מדפסת, תחסוך המלצה זו לפחות את העלויות המטורפות הקשורות ברכישת דיו ובביצוע תיקונים שונים.  

כתב משה גרין תכנון וייעוץ פיננסי כלכלי בע"מ

קישור רלוונטי:
פורום ייעוץ פיננסי

סגור