כולנו שותים יין מפעם לפעם או לעיתים קרובות בארועים, בארוחות, בהרמות כוסית או לשם הנאה עצמית. חלקינו לוקחים את הניב הידוע "יין ישמח לבב אנוש" ומשלבים אותו כאורח חיים .עולם היין עשיר בתכניו ובטעמיו ומחולק לשני תחומים:ייצור וצרכנות. בתחומי הלימוד קיימים מספר מסלולים:
קורס יין- קורסים לקהל הרחב ולחובבי יין המתמקדים בטעימות יין, אבחנה בין שמות וסוגים, סוגי יין בארצות שונות וכד'.
Master Of Wine- תואר צרכני הנלמד רק בחו"ל. זהו תואר אצולה ביין המכשיר מומחים ביין שהם אנשי שיווק, עיתונאים, מסעדנים המגיעים מהצד של לשתות ולדבר על היין ולא לייצר אותו.
התואר האקדמי העוסק במדע יין נקרא- יינולוגיה. יינולוגיה מלמדים בכל המדינות הרציניות המתמחות ביין כגון, איטליה, צרפת, גרמניה, אוסטרליה, ארה"ב. באוניברסיטאות אלו מתקיים גם מחקר מדעי. בארץ לא מתקיימים לימודי תואר ראשון במדעי היין . על מנת שמוסד אקדמי חשוב יעניק תעודת יינולוג מכובדת חייבים להתקיים שני תנאים: מחקר אקדמי רלבנטי ותעשייה חזקה. תעשיית היין בישראל קטנה מדי ואין תמיכה במחקר אקדמי רציני. כל היינולוגים שעובדים ב-20 היקבים הגדולים בארץ למדו בחו"ל והם בעלי תואר יינולוג מוסמך. לתעשיית היין נכנס יינולוג מוסמך אחד כל שנה והם משמשי כייננים האחראים על גידול גפנים וייצור יין.
לימודי יינות לתואר ראשון נלמדים בעיקר ב: איטליה, צרפת, ספרד, גרמניה, אוסטרליה, ניו זילנד, ארה"ב, דרה"פ . הלימודים שונים מאוניברסיטה לאוניברסיטה (בתכנים ובמיוחד במחיר) ולרוב יש שני מסלולים "ייננות" ו"כורמות".בחלק מהאוניברסיטאות התואר הוא תואר משולב של שניהם.כמעט בכולם משך התואר הוא שלוש שנים כאשר הנושאים הנלמדים הם כימיה, בוטניקה, מיקרוביולוגיה, כימיה אורגנית, טכנולוגיות ייצור, טיפול בגפן ועוד. הלימודים הם בשפה המקומית כך שצריך לשלוט בשפה בכדי ללמוד.
מסלול לייננות בתואר שני : גם כאן אפשר ללמוד בכל המדינות שמייצרות יין ולרוב הדרישה היא לתואר ראשון במקצוע מדעי שקשור לתחום. הלימודים הם בין שנה לשנתיים והם לרוב שמים יותר דגש על הייצור עצמו, טכנולוגיות ברמה גבוהה, ועבודה מעשית.
בסוף הלימודים ניתן לחזור לארץ ולנסות למצוא יקב שמחפש יינן מתחיל, אך בגלל התחרות הקשה לרוב מעדיפים הבוגרים להתמחות ביקבים בכל העולם ,צוברים ניסיון ורק לאחר מכן חוזרים. אפשר גם לנסות לפתוח יקב פרטי, אך כאן מעבר לידע האישי שנצבר צריך גם השקעה כספית גדולה והבנה עסקית ולכן רוב האנשים שחוזרים משתלבים בעולם היין במקצועות אחרים.
בארץ ניתן ללמוד ייננות במסגרת תעודת CELLAR MASTER- תעודה בינלאומית של מתמחה בגידול הגפן וייצור יין. התעודה מכשירה להיות עובד יקב. המסלול נלמד רק במכללה האקדמית תל חי ונמשך כשנה. המסלול נולד מתוך צורך באנשים עם הבנה טובה וידע מוצק בתחום היין שיעבדו ביקבים, הדרכה, שיווק, הפצה. אפשרויות ההשתלבות בשוק העבודה לאחר סיום הלימודים הן רחבות וכוללות עבודה בחברות שיווק של יין, תיירות, מלונאות, מסעדנות, יקבי בוטיק. בוגרים אלו זקוקים לידע טוב אבל לא צריכים את התעודה.
המסלול בתל חי דומה מבחינת התכנים לבתי ספר בכל העולם. השוני הוא בעיקר בדרישות האקדמיות המופחתות ובתנאי הקבלה. ההתמקדות התכנית היא בפרקטיקה . בין הקורסים הנלמדים: כימיה, בוטניקה, רובד הייצור, קורס בגידול גפן, שיווק וכד'.
הכתבה באדיבות אימפרה (עמית טולדו) ובאדיבות איתי להט יינן ואגרונום גפן העומד בראש התוכנית של מכללת תל חי.
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: