השתחררתם מהצבא, חזרתם מהטיול וכעת עליכם להחליט מה ללמוד? ליקטנו בשבילכם עשרה טיפים שיעזרו לכם בבחירת מסלול הלימודים הנכון ביותר עבורכם.
1. בחרו תחום שמעניין אתכם
בחירת תחום שמעניין ומושך אתכם מבטיח סיכויים גבוהים יותר להתמיד ולהצליח בו. מכיוון שלפעמים קשה לדעת מה באמת מעניין אותנו ובאיזה תחום אנחנו מתעניינים בגלל היוקרה או השכר הנלווים אליו, עירכו לעצמכם ניסוי קטן - נסו לדמיין שכל המקצועות בעולם דורשים את ההשקעה של אותו מספר שעות וכולם מניבים שכר זהה. האם עדיין תבחרו באותו המקצוע?
2. במה אתם טובים?
גם אם אתם מאוד מתעניינים במקצוע מסוים, לא בטוח שתהיו טובים בו. נסו לחשוב - האם אתם הומנים או ריאלים? האם אתם יכולים לשבת שעות ולשנן תאריכים או שאתם טובים יותר בפתירת נוסחאות מתמטיות מסובכות? בחרו תחום שאתם מאמינים שתוכלו להצליח בו.
בדקו התאמתכם באמצעות: מבחן התאמה למקצוע
3. מה חשוב לכם בעבודה?
מכיוון שלימודים הם פתח לעתיד התעסוקתי שלכם, נסו להבין מה חשוב לכם יותר - האם אתם מעוניינים בקריירה עם אפשרויות קידום רבות? האם כסף הוא מה שעומד בראש מעיינכם? האם חשוב לכם הסיפוק האישי בעבודה? האם תרצו לעבוד עם אנשים או מול מחשב?
לא תרצו לגלות בסיום התואר, שהלימודים היו מהנים מאוד, אבל אינכם רוצים לעסוק בתחום אותו למדתם.
4. האם אתם עומדים בקריטריונים של מוסדות הלימוד?
בחרתם תחום שמעניין אתכם ואתם מאמינים שתוכלו להצליח בו, עכשיו חישבו האם תוכלו להתקבל ללימודים בתחום זה? בידקו באוניברסיטאות ובמכללות השונות מהם תנאי הקבלה ללימודים בתחום. גם אם אתם מאוד נמשכים למקצוע הרפואה ומאמינים שיש בכם מה שדרוש כדי להצליח - אם ציוני הבגרות והפסיכומטרי שלכם אינם גבוהים מאוד, לא תוכלו להתקבל ללימודים. במקרה כזה תוכלו לבחור בין לימודים בתחום אחר או שיפור ציוני הבגרויות או הפסיכומטרי. ככלל, קל יותר להתקבל למכללה מאשר ללימודים באוניברסיטה.
5. בחירת מסלול הלימודים בהתאם לתחום שבחרתם
בארץ פועלות מספר אוניברסיטאות וכן מספר רב של מכללות ובתי ספר מקצועיים. בידקו היכן יהיה נכון עבורכם ללמוד - איזו תעודה מקבלים בסיום התואר (האם תואר מוכר או תעודה מקצועית)? מהו שכר הלימוד (שכר הלימוד במכללות גבוה יותר משכר הלימוד האוניברסיטאי) והאם אתם יכולים לעמוד בו? האם משולבת התמחות בלימודים העיוניים? אם אתם עובדים במקביל ללימודים, בדקו אם תוכלו ללמוד בלימודי ערב.
6. משך הלימודים
הלימודים ברוב תחומי הלימוד באוניברסיטאות ובמכללות מתפרשים על פני שלוש שנים, אך מקצועות מסוימים דורשים השקעה ארוכה יותר. לימודי רפואה, למשל, נמשכים שבע שנים, לימודי אדריכלות נמשכים 5 שנים וכדי לקבל תעודה בלימודי רפואה סינית תצטרכו ללמוד ארבע שנים. חישבו האם יש באפשרותכם להשקיע את הזמן הנדרש עד סיום הלימודים.
7. איפה ללמוד?
נסו למצוא מוסד לימודים שאינו מרוחק מדי ממקום מגוריכם (עם זאת קחו בחשבון שמוסדות לימוד מסוימים מציעים מגורים במעונות בתנאים מסובסדים לסטודנטים, לפי קריטריונים של מצב סוציו-אקונומי, השתתפות בפעילות חברתית ועוד). חישבו גם על היוקרה הנלווית למוסד לימודים זה או אחר - עניין זה יכול להשפיע לכאן או לכאן בבואכם למצוא עבודה בתום הלימודים.
8. אפשרויות התעסוקה בסיום הלימודים
בידקו מהן אפשרויות התעסוקה שיעמדו בפניכם בסיום הלימודים. האם השוק רווי ועל כל משרה מתמודדים עשרות או האם השוק עדיין בחיתוליו ומשרות רבות מוצעות לבוגרי התחום?
חישבו היכן הייתם רוצים לראות את עצמכם כעשר שנים לאחר סיום התואר והאם הלימודים בתחום שבחרתם יכולים להביא אתכם לשם.
9. ערכו מחקר מקדים
לפני שאתם רצים להירשם, השתמשו בשירותי המרכז הארצי ללימודים (שירות חינם 03-5767671 ). מדובר בשיחה עם יועץ שבסופה תקבלו מיפוי של מוסדות הלימוד המתאימים לכם. היועץ ייתן לכם מידע על כל מוסדות הלימוד בארץ, יבדוק את סיכויי הקבלה שלכם למסלולי לימוד ואף יתאם עבורכם פגישות ייעוץ במוסדות הלימוד. קראו עוד על ייעוץ ללימודים.
בנוסף, שאלו חברים ומכרים שבחרו בתחום האם הם מרוצים, לכו לימים פתוחים במוסדות הלימוד השונים ואפילו היכנסו להרצאות באוניברסיטאות.
10. סדנאות הכוונה מקצועית
לא כל אחד צריך ללכת לסדנת הכוונה מקצועית, כדי לבחור מסלול לימודים, אבל מי שמתקשה לבחור תחום למרות כל האמור לעיל ועדיין מרגיש מבולבל, יכול בהחלט לפנות למכון להכוונה מקצועית, שיעזור לו להתמקד במספר תחומים המתאימים לו.
קישור רלוונטי
פורום ייעוץ לימודי ותעסוקתי
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: