מגדר הינו מושג המתייחס להבדלים בין גברים ונשים אשר נובעים מתהליכים חברתיים ותרבותיים ושאינם פיזיולוגיים. עם התפתחות המודעות לתפיסת העולם הפמיניסטית החלה התעניינות הולכת וגוברת בעקרונותיה, כפועל יוצא החלו לפרוח מסלולי לימוד המאפשרים חקירה מדעית של תחום זה. תחום לימודי המגדר נחשב לחדש יחסית ועד לפני עשור היה עדין זר למרבית האוכלוסייה, את מקורותיו הוא שואב מתחומים שונים כגון פסיכולוגיה, אנתרופולוגיה, סוציולוגיה, היסטוריה ועוד.
לימודי מגדר לתואר ראשון: מוסדות ותנאי קבלה
אוניברסיטת תל אביב - מוסד הלימודים היחיד בארץ המציע תואר ראשון בלימודי מגדר הוא אוניברסיטת תל אביב. המסלול המוצע הינו מסלול דו חוגי: מסלול המחייב שילוב של התחום עם חוג דיסציפלינארי אחר.
תנאי הקבלה למסלול הם תנאי הקבלה הכללים לתואר ראשון באוניברסיטה תל אביב ועומדים על ציון התאמה של 510 נקודות (נוסחת ציון ספציפית לאוניברסיטת תל אביב אשר משקללת את ממוצע תעודת הבגרות יחד עם ציון הפסיכומטרי).
בית הספר לחברה ולממשל - בית הספר לחברה ולממשל מציעה תת תוכנית ללימודי מגדר (במסגרת המגמה ללימודי מדיניות ומנהיגות חברתית), אם כי מדובר בלימודי תעודה בלבד. המעוניינים להשלים את לימודיהם לכדי תואר ראשון יוכלו לפנות להמשך לימודים באוניברסיטה הפתוחה בה יוכרו הקורסים שנלמדו במכללה האקדמית בית ברל כלימודי תואר ראשון במדעי החברה והרוח. על מנת להתקבל למסלול זה אין צורך בתעודת בגרות או פסיכומטרי.
לימודי מגדר לקראת תואר שני: מוסדות ותנאי קבלה
תנאי הקבלה ללימודי התואר השני משתנים ממוסד למוסד. בכל המוסדות נדרשת המועמד לציון מינימאלי של 80 בתואר הראשון ובחלק מהמוסדות נדרש המועמד להציג תעודת סיום בהצטיינות של לימודי התואר הראשון (ממוצע ציונים 86 ומעלה).
אוניברסיטת תל אביב – המסלול המוצע באוניברסיטת תל אביב מתמקד בפיתוח חשיבה מגדרית עם דגש על עשייה חברתית. על מנת להתקבל למסלול זה נדרש תואר ראשון בציון ממוצע של 80 נקודות לפחות ולימודי השלמה הנקבעים לפי מידת הרלוונטיות של תחום הלימוד בתואר הראשון.
אוניברסיטת בן-גוריון בנגב – המסלול המוצע באוניברסיטת בן גוריון מתמקד בלימוד היחסים בין גברים לנשים מההיבט החברתי, התרבותי והטכנולוגי. בכדי להתקבל למסלול זה יש להציג תואר ראשון באחד מתחומי מדעי החברה וכן תואר ראשון בציון ממוצע של 80 נקודות לפחות. סטודנטים שלימודי התואר הראשון שלהם אינו מתחום מדעי החברה יתבקשו לקחת קורסי השלמה במגדר ופמיניזם.
אוניברסיטת בר אילן – מוסד זה גם כן מציע תוכנית לימודים לתואר שני בלימודי מגדר ומאפשר התמחות במסלולים שונים ומיוחדים כגון: לימודי גבריות, הכשרת חוקרים ועוד. על מנת להתקבל למסלול זה נדרש תואר ראשון בציון ממוצע של 86 נקודות לפחות (הצטיינות בתואר הראשון). במקרים בהם התואר הראשון אינו מתחום מדעי החברה ייתכן ויידרשו לימודי השלמה בתוכנית לימודים אישית.
מכון שכטר למדעי היהדות - מציע גם הוא לימודי תואר שני בלימודי מגדר המשולב בלימודי יהדות. על מנת להתקבל למסלול זה נדרש תואר ראשון בציון ממוצע של 80 נקודות לפחות. כמו כן, נדרש ידע אקדמאי קודם ביהדות, חסרי ידע קודם יתקבלו ללימודים על תנאי והמשך לימודיהם יתאפשר עם קבלת ציון 80 לפחות בקורסי היהדות.
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: