תחום הביוטכנולוגיה הינו חדש יחסית ובו משתמשים באורגניזמים מן החי (וירוסים, חיידקים, תאי בעלי חיים, תאי צמחים וכד') כדי ליצור מוצרים בתחומי התעשייה, מזון, רפואה, סביבה, חקלאות ועוד.
ביוטכנולוגיה משתייכת לתחום מדעי החיים ומשלבת בין ביולוגיה, טכנולוגיה וכימיה.
מכיוון שהתחום הינו חדש יחסית ועדיין בשלבי התפתחות, ניתן לראות עלייה מתמדת בביקוש למהנדסי ביוטכנולוגיה בתעשיות השונות ומכאן גם הביקוש ללימודי ביוטכנולוגיה עולה.
לימודי ביוטכנולוגיה
ניתן ללמוד ביוטכנולוגיה לתואר מהנדס או לדיפלומת הנדסאי. לימודים לתואר מהנדס נמשכים כשלוש שנים ולימודים לקראת דיפלומת הנדסאי נפרסים על פני כשנתיים.
לימודי ביוטכנולוגיה משלבים בין תחומים שונים של מדעים וכוללים, בין השאר, נושאים כמו ביולוגיה, כימיה, מתמטיקה, פיזיקה, לימודי יסוד בהנדסה, מיקרוביולוגיה, ביוכימיה, ביולוגיה מולקולרית, ביולוגיה של התא ועוד.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה ללימודי ביוטכנולוגיה שונים ממוסד למוסד, אך ככלל הם גבוהים יותר באוניברסיטאות מאשר במכללות.
באוניברסיטאות השונות תידרשו לרוב לבגרות בממוצע מעל 100 ופסיכומטרי בציון 700 ומעלה. המכללות דורשות בגרות בממוצע מעל 70 ופסיכומטרי בציון 500 ומעלה.
בנוסף, דורשים חלק ממוסדות הלימוד בגרות באנגלית ברמה של 4 יחידות לפחות ובגרות במתמטיקה ברמת 4 יחידות לפחות בציון גבוה מ-70.
מוסדות לימוד מסוימים דורשים גם בגרות בכימיה ברמת 3 יחידות לפחות או השתתפות במכינה לפני תחילת הלימודים. טרם הרישום כדאי לבדוק את תנאי הקבלה המדויקים של המוסד בו אתם מעוניינים ללמוד, כדי שאם תגלו שעליכם לשפר ציונים או ללמוד במכינה, לא תיאלצו לבזבז זמן יקר.
בין מוסדות הלימוד ללימודי ביוטכנולוגיה ניתן למנות את: מכללת אורט בראודה, אוניברסיטת בן-גוריון קמפוס אילת ועוד.
למי מתאימים הלימודים?
בכדי להצליח בלימודים ובמישור התעסוקתי צריך ביוטכנולוג טוב להיות בעל זיקה למדעים. מקצוע הביוטכנולוגיה משלב בין מספר תחומי מדעים שונים ואם אינכם מוצאים עניין בעולם המדעים אתם עלולים למצוא עצמכם משועממים ומתוסכלים מהמקצוע שבחרתם.
בנוסף, מכיוון שהלימודים הינם בתחום הריאלי בעיקר, אם אתם בעלי 'ראש ריאלי', הסיכוי שלכם להצליח ולהתקדם במקצוע גבוה יותר והלימודים והעיסוק בתחום יהיו קלים עבורכם. גם יכולת חשיבה אנליטית חשובה עבור הביוטכנולוג, שחלק מעבודתו עוסקת בניתוח נתונים ומציאת פתרונות שונים לבעיות על בסיס נתונים אלה. ראייה מערכתית תעזור אף היא לביוטכנולוג, כלומר, היכולת להתייחס למערכת כיחידה אחת ולהבין את תפקידו של כל חלק וחלק במערכת זו. ביוטכנולוג ייתקל במהלך עבודתו בבעיות רבות להן יצטרך למצוא פתרונות שלא נוסו עדיין ולצורך כך תסייע לו חשיבה יצירתית. סבלנות ויכולת להתמודד עם כשלונות גם הם הכרח במקצוע בו הכישלון הוא חלק בלתי נפרד מההצלחה. בנוסף, עבודתו של הביוטכנולוג היא לרוב עבודה עצמאית אולם, חלקה מתבצע בשיתוף עם חוקרים אחרים, על כן על הביוטכנולוג להיות מסוגל לעבוד לבד, אך גם לדעת לעבוד בצוות.
קישור רלוונטי
פורום לימודי הנדסה
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: