אם אתם מעוניינים להירשם ללימודים אקדמיים, סביר מאד להניח שכבר נתקלתם במונח 'ציון סכם'. ייתכן גם כי הובהר לכם שציון זה נקבע לפי ממוצע הבגרויות והציון הפסיכומטרי שלכם.
כיצד הציון באמת מחושב? גם אם הנוסחה המדויקת לחישובו של ציון הסכם נסתרת מעיני רבים ואינה מובנת, הרי שיש לא מעט דברים שרצוי שתדעו על הנושא.
אודות ציון הסכם
כאמור, ציון סכם הוא שיטה לשקלול של ממוצע הבגרויות וציון הבחינה הפסיכומטרית שכל מועמד ללימודים אקדמיים באוניברסיטה מחויב לעשות.
בכל מקצוע
לימודים אקדמי כל מוסד לימוד מחליט על ציון סכם, בהתאם לרמת הקושי של המקצוע ולמידת הביקוש אליו.
משמעותו של ציון זה פשוטה מאוד: מועמדים אשר ציונם המשוקלל יהיה נמוך מהציון המינימאלי הנדרש לצורך קבלה לחוג הלימודים, ייאלצו להתפשר על מוסד לימודים אחר או חוג שונה.
לעומתם, מועמדים שעומדים בציון הסכם הדרוש מגדילים את סיכוייהם להתקבל, וככל שהציון גבוה יותר- מה טוב.
כך מחושב ממוצע הבגרויות שלכם
השלב הראשון בחישוב ציון הסכם נוגע לממוצע הבגרויות של התלמיד. כידוע, הישגי הלימוד בבית הספר התיכון באים לידי ביטוי בציוני בחינת הבגרות החיצונית בכל מקצוע.
אולם, חישוב הממוצע הוא מעט יותר מסובך מכך. הרי ייתכן מאד כי נתקלתם בממוצעי בגרויות שמגיעים עד ל 120, שעה שלא זכור לכם בונוס כלשהו באף אחד מהמבחנים שעברתם. פה, כמובן, נכנסות לתמונה נקודות הבונוס על מקצועות מורחבים בתעודת הבגרות.
כל מקצוע מורחב טומן בחובו בונוסים: מקצוע מוגבר אשר נלמד ברמה של 5 יחידות יעניק לתלמיד השקדן בונוס של 20 נקודות, בעוד ש 4 יחידות יקנו בונוס של 10 נקודות.
דגש גדול ניתן בבגרות במקצועות מתמטיקה ואנגלית, ולכן הבונוס שמתקבל בהם מרשים אף יותר. כך, 4 יחידות באנגלית מקנות בונוס של 12.5 נקודות, ו-5 יחידות בונוס של 25 נקודות.
איך נכנס הפסיכומטרי לתמונה?
לגבי הבחינה הפסיכומטרית, החישוב פשוט מעט יותר. לכל תלמיד יש ציון פסיכומטרי הנע בין 200 ל-800.
בהתחשב בציוני הפסיכומטרי והבגרויות, כל תוכנית לימוד בכל פקולטה של אוניברסיטה מחשבת את ציון הסכם באמצעות נוסחה שונה.
גם מספר מכללות בוחרות להתחשב בציון הסכם כתנאי קבלה. פעמים רבות החישוב יוותר זהה אך יקבל את השם ציון התאמה או מתאם (וכאן יש להפריד בין בחינת הקבלה לתואר מתקדם בפסיכולוגיה, מתא"ם).
ההבדל העיקרי בין השיטות, וסיבה אפשרית לבחירה בשם חלופי, נעוץ בעובדה כי מספר מכללות לא מחייבות ציון פסיכומטרי וממירות את ההליך במבחני קבלה על מנת לקבוע את כשירות המועמדים.
להלן שתי דוגמאות לחישוב ציון סכם בלימודי הנדסה:
באורט בראודה, מועמד להנדסת תעשייה וניהול יחויב בציון מינימום של 80 ב-4 יח"ל במתמטיקה או 70 ברמה של 5 יח"ל במקצוע זה. בעת חישוב ציון הסכם יהיה עליו לכפול את הממוצע המשוקלל ב-6, לחבר את המכפלה עם ציון הבחינה הפסיכומטרית ולחלק ב-2. באוניברסיטת בן גוריון בנגב, מועמד להנדסה ייחשב את תוצאות הבחינה הפסיכומטרית - בציון של 550 לפחות, עם ציוני הבגרות\מכינה\מבחני מיון במתמטיקה, ציוני הבגרות\מכינה בפיזיקה וכן מקצועות הנחשבים לבונוס כגון אופטיקה ובקרת מכונות.
הדרך לחישוב ציון הסכם שלכם
יועצי
המרכז הארצי ללימודים ישמחו לסייע לכם בחישובי ציון הסכם או ציוני המתאם כדי לשקלל בצורה מיטבית את הנתונים שלכם ולקבל תמונה ברורה לגבי סיכויי הקבלה שלכם למסלולי הלימוד בהם אתם חושקים.
התקשרו עכשיו: 03-9700160