כירופרקטיקה היא תחום עיסוק ששם במרכזו להקל על לחצים פיזיים שונים הנגזרים ממערכת השלד של האדם. מקצוע פרה-רפואי שנמנה בדרך כלל בין לימודי הרפואה המשלימה.
הכשרה לתחום זה, לוקחת ממאפייני התחומים השונים. אלו לימודים ארוכים ומקיפים שדורשים את המחויבות הכרוכה בעיסוק הפיזיולוגי וכן את תפיסת העולם ההוליסטית.
בקצרה: מהי כירופרקטיקה?
ביסודה של תורת הכירופרקטיקה עומדת ההכרה כי גוף האדם פועל כמכונה הרמונית, אשר לצורך טיפול בה נדרש שחרור הלחצים וההפרעות אשר מרוכזים בעיקר באזור עמוד השדרה.
הכירופרקט מבצע מתיחות, לחיצות, עיסויים ותרגילי התעמלות כדי לפעול לשחרורם של אזורים אלה, וכתוצאה- לשחרור האנרגיה שבהם לכל חלקי הגוף.
מה כוללים לימודי הכשרה לכירופרקטיקה?
לימודי הכשרה לכירופרקטיקה נחשבים למקיפים ביותר. בין הנושאים הנלמדים במהלכם ניתן למנות פיזיולוגיה, פתולוגיה, תורת מערכת העצבים, ביולוגיה, אנטומיה, רדיולוגיה, טכניקות טיפול, יחסים עם מטופלים, אתיקה מקצועית ועוד.
במרבית המקרים, אורכים הלימודים שבע שנים, כאשר שש השנים הראשונות מתמקדות בלימודים העיוניים והמעשיים והשנה האחרונה היא שנת התמחות, הנערכת במרפאות פרטיות, בבתי חולים או במכוני טיפולים שונים.
הרקע הדרוש ללימודים
בחלק מהמקרים, הקבלה ללימודי הכשרה לכירופרקטיקה לא מצריכה ניסיון קודם בתחום.
ניתן להירשם ללימודים על סמך ציון בגרות או פסיכומטרי וכן מעבר של ראיון קבלה אישי אצל ראשי המוסד האקדמי הנתון.
לימודים קודמים בעלי אופי דומה, כגון פיזיותרפיה, נחשבים ליתרון משמעותי ומוסדות מסוימים אף מתנים זאת כחלק מתנאי הקבלה שלהם. במקרה כזה, זמן הלימודים עשוי להתקצר משמעותית.
כך או כך, לימודים אלו דורשים מחויבות למקצוע ומידה רבה של אהבת אדם. כירופרקטיקה, ככלל המקצועות הפרה-רפואיים, היא מקצוע שדורש אחריות ומיומנות, שכן היא עשויה לגרום לנזקקים של ממש כאשר ניתן טיפול לא מקצועי.
היכן ניתן ללמוד כירופרקטיקה בארץ?
הכשרה לכירופרקטיקה בארץ מועברת כחלק מלימודי רפואה משלימה.
אם זאת, סביר להניח כי בעתיד הנראה לעין, ניתן יהיה למצוא מסלולי לימוד אוניברסיטאיים בתחום זה. מסלול מקוצר בתחום ניתן ללמוד, בין היתר, במכללת אדר לרפואה משלימה.
עלות הלימודים
כאמור, הסמכה לתחום זה ניתנת כרגע במכללות פרטיות. שכר הלימוד במוסדות פרטיים הוא לעולם משתנה, אך נכון יהיה לומר שבתחומים אלו הוא לא עולה בהרבה על שכר לימוד אוניברסיטאי (13,000-10,000).
אפשרויות תעסוקה בסיום התואר
לאחר סיום הלימודים ושנת ההתמחות, מקבל הכירופרקט הטרי תעודת גמר המאפשרת עיסוק במקצוע. מרגע זה, הוא יכול לשמש ככירופרקט לכל דבר ועניין בקופות החולים השונות, במרפאות המומחים, בבתי החולים ואף לפתוח מכון טיפול עצמאי.
באשר לשאלת השכר, הרי שהיא משתנה בין הכירופרקטים השונים ונעה בטווח ערכים רחב מאד. בעוד שנהוג לחשוב כי שכר הכירופרקטים במרפאה או בקופת חולים נמוך באופן יחסי לשאר מקצועות הרפואה, הרי שכירופרקטים הפועלים באופן עצמאי מרוויחים לעיתים עשרות אלפי שקלים.
בכל אופן, יחד עם העלייה בפופולאריות של הטיפולים הכירופרקטיים בארץ ובעולם כולו, לא מן הנמנע שתחום זה ימשיך לצבור תאוצה- מה שיביא לשדרוג משמעותי בשכר העוסקים בו.
קישור רלוונטי
פורום לימודי רפואה משלימה