לאחר שנים שבהם יוחסו לו יוקרה וזוהר, תחום עריכת הדין הולך ומאבד את תהילתו. במפתיע, דעיכתו לא נרשמת במספר הנרשמים למסלולים השונים אלא במחלקות כוח-אדם ובקהילות שונות באינטרנט. ולא בכדי, שכן ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם ביחס למספר עורכי דין ואזרחים.
הרוויה בשוק, ועמה הגדילה במספר הפונים לכל משרה מביאה רבים מבין המורשים לעסוק בעריכת דין לפנות להסבה מקצועית. שחיקה, פער בין תיאוריה למעשה ותחושת 'תקיעות' מעמדית וכלכלית רק מחזקות את מגמה זו.
התוצאה המיידית של הגורמים הללו היא נשירה מאסיבית מתחום המשפטים, אך בעלות על סט כלים ייחודי ומגוון.
תכונות בוגרי תואר במשפטים
לעורכי דין יש כלים רטוריים וארגומנטים יוצאי-דופן, יכולת ראייה לפרטים כמו גם ראייה מערכתית, יכולת לעמוד בתנאי לחץ מבלי לאבד מחריפות המחשבה ומהיצירתיות, יכולת משא ומתן, שיטתיות, אחריות, יכולת למידה מהירה, ראש גדול ויוזם, נטייה לאקטיביזם עקרוני וחברתי ויכולת הנהגה והובלה. עורכי דין מומחים בהבנת צורכי הלקוח והאדם שמולם, ומכאן שהסבה מקצועית מעריכת דין היא אפשרות בת-מימוש לרבים מהם, ובתחומים מגוונים.
עורך דין שרכש יכולות הסתכלות מערכתית והובלה חברתית, יכול להשתלב בלימודי ובמקצועות הניהול, הנלמדים בין השאר במכללה למינהל, בטכניון, באוניברסיטת בר-אילן ועוד.
כך למשל, במכללה העסקית של איגוד לשכות המסחר ובמכון הישראלי לייצוא ולשיתוף פעולה בין-לאומי, ישנם מסלולים ללימודי ניהול רכש בכיר, תחום שחשיבותו במגזר העסקי גואה בשנים האחרונות.
לניהול רכש בחברה עסקית דרושות יכולות של הבנתם וזיהויים של צרכים ארגוניים במיידי ולטווח הארוך, יכולת ניהול משא ומתן עם לקוחות וראייה מערכתית של טובת הארגון ושיווקו בעולם העסקי. התעודה במכללה העסקית היא מטעם ארגון מנהלי הרכש המוכרת על-ידי הארגון הבין-לאומי, כשמשך הלימודים הוא 152 שעות אקדמיות. במכון הישראלי משך המסלול הוא 40 מפגשים, וגם הוא מוכר על-ידי ארגון מנהלי הרכש והלוגיסטיקה.
במכללה למינהל עורך הדין יכול להמשיך בלימודי תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני, במשך שנתיים, כשהוא מיישם ומפתח במסלול את הכלים הפסיכולוגיים והסוציולוגיים שרכש, שרלוונטיים להתנהלות יעילה של ארגון.
פיתוח חשיבה באסטרטגיה עסקית ובסוציולוגיה ארגונית, המשולבות ביכולת הנהגה חברתית ובהכוונה לקבלת החלטות, הן לעורך הדין כשיבה לבית. באותה מכללה יש גם מסלול להתמחות בפסיכולוגיה עסקית וניהולית, שבו, במשך שנתיים, עורך הדין היוצא מיישם את מיומנויותיו בהבנת דרכי אנוש בתחום הארגוני והצרכני, כשהוא ממקם את עצמו כדמות משמעותית ביחסי השוק, הפרסום והשירות הציבורי. התעודה היא M.B.A במינהל עסקים: התמחות בפסיכולוגיה עסקית וניהולית.
תכניות נושקות לתחומים לעיל מצויות גם במרכז לקורסים והשתלמויות של בית הספר הארצי להנדסאים בקרית הטכניון, במסלול פיתוח אישי ועסקי; ובמרכז להשתלמויות בר-אילן, במסלול ניהול רכש ולוגיסטיקה.
בהנדסאים חיפה משך הקורס הוא 56 שעות ובו נלמדים אימון אישי, ניהול והנעת עובדים, ייזום לפתיחת עסק, ניהול משק פרטי לעומת עסקי, ועוד.
בבר-אילן הקורס כולל לימודי רכש ולימודי ארגון, הכוללים ניהול מערכות מידע וניהול עובדים, ובהיבטים הפרקטיים והלימודיים גם יחד כוללים היבטים שעורך הדין כבר בקי בהם ויכול להצטיין בשל כך (היבטים משפטיים של ניהול רכש, ניהול חוזים, ועוד). משך הקורס הוא 160 שעות אקדמיות.
תחום נחשק אחר שנושק מאוד לתחום המשפטים, ואף יש עורכי דין רבים שעוסקים בו בצמוד לעיסוקם בעריכת דין עצמה, הוא תחום הגישור, או ניהול ויישוב סכסוכים ומשא ומתן, שאף זכה בשנים האחרונות להכרה משפטית רשמית לשילובו במערכת המשפט.
זאת מפני שהגישור מצליח מאוד בקרב הלקוחות שיוצאים שבעי רצון במידה רבה על פני התדיינות באמצעות שופט או בורר.
המגשר אינו מכריע בסכסוך בין הצדדים, ועליו להכיר, להבין, לנווט ולהתחשב בצורכיהם האישיים. מכיוון שהגישור זול ומהיר יותר, רבים מעדיפים אותו. לימודים במוסדות לעיל מוכרים על-ידי ועדת גדות והמשרד למשפטים. ברוב המוסדות על המועמד להוכיח חפות מעבר פלילי, וקבלתו מותנית
(או מועדפת) בנסיון מקצועי של חמש שנים לפחות בתחום עיסוקו.
כאמור, הכשרת לעריכת דין, מעניקה לבוגר כלים רבים שעומדים לרשותו בעודו פונה להסבה מקצועית. מוסדות רבים מציעים מסלולי השלמה והכוונה מקצועית בעלויות שונות, התלויות בין השאר באם המוסד פרטי או ציבורי.