מסתבר שחלומה של האם היהודייה נשאר בעינו והמקצוע הכי מבוקש של שנת 2012 הינו רפואה. כך עולה מפרסום נתוני הלשכה להשכלה גבוהה, כ-1,600 סטודנטים ביקשו להתקבל ללימודי מקצוע הרפואה, רק 440 מתוכם נקלטו. 3,025 סטודנטים הגישו מועדות ללימוד מקצועות עזר רפואיים וכמחציתם התקבלו. במקום השני מככבים לימודי מדעי הרוח, ומיד אחריהם בסדר יורד- הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, מדעי המחשב, משפטים, כלכלה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, ארכיטקטורה, חשבונאות ומנהל עסקים. סה"כ מספר המועמדים עמד על כ 31,890 בפועל התקבלו רק כ 18,600.
הכי קשה להתקבל
הנתון הכי מפתיע בדו"ח הוא לגבי לימודי ארכיטקטורה ובינוי: 650 מועמדים התחרו על 165 מקומות בלבד.
ערים פופולאריות
הישג מרשים למערכת ההשכלה הגבוהה, שעודדה והרחיבה את הנגישות להשכלה גבוהה בפריפריה בעשור האחרון ועל כך מעידים הנתונים: 25% מהסטודנטים למדו באזור הצפון והדרום. 13% בירושלים, 14% בחיפה, 17% בערי המרכז ו- 31% בעיר תל אביב. מספר הלומדים במחוז הצפון גדל כמעט פי שלושה וזאת בהתאם להרחבת תכניות הלימוד הקיימות במכללות ופתיחת תכניות חדשות. מספר הלומדים במחוז הדרום, אף הוא מעודד ועלה מתחילת שנות ה2000 בכ- 60%.
המין החזק
שיעור הנשים הלומדות לתואר ראשון עומד על יותר מ 50% , הנשים מככבות במכללות לחינוך והכשרת הוראה ומהוות 79% מן הלומדים. השתלבות הנשים בתחומי לימוד נוספים, מורגשת אף היא וכוללת את התחומים: עסקים, מדעי הניהול, משפטים, רפואה, הנדסה ואדריכלות.
גם במגזר הנשים הערביות נרשמת עלייה משמעותית בהשתתפותן בלימודים באוניברסיטאות . עלייה זו תחילתה בשנות ה-90, אז היוו הנשים הערביות 40% מכלל הסטודנטים הערבים וכיום עומד הנתון על 65%!
הביקוש בשוק
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, פרסמה דו"ח ביקוש והיצע בשוק העבודה בחודשים אפריל-יוני 2012 וממנו עולים הנתונים המעניינים הבאים:
-
הביקוש למהנדסים ואדריכלים היווה ברבעון זה 48% מהמשרות הפנויות עבור בעלי מקצוע אקדמאי.
-
הביקוש להנדסאי מחשב, טכנאי מחשב ומתכנתים היווה כ 28% מהמשרות הפנויות בקרב בעלי מקצועות חופשיים וטכניים.
-
הביקוש למנהלים בכירים היווה ברבעון כ 75%- מהמשרות הפנויות בקרב מנהלים.
-
הביקוש לפקידי קבלת קהל ומפעילי ציוד משרדי היווה כ 32% מכלל הביקוש לעובדי פקידות.
-
הביקוש לעובדים בשירותי הארחה ואוכל היווה כ 32% מכלל הביקוש לסוכנים, עובדי מכירות ועובדי שירותים, והגיע לרמה הגבוהה ביותר מתחילת שנת 2011 .
מהנתונים עולה כי מי שממשיך ללימודים גבוהים, בין אם אלו לימודי תעודה או תואר ראשון, ימצא את עצמו עם סיכויים גבוהים יותר להתקבל למקום עבודה.