עלות שנת לימודים מתוקצבת (באוניברסיטה) עומדת על 12,000 ₪ , במכללה פרטית שנת לימודים תעלה לכם בין 26,000 – 36,000 ₪ ההוצאות אינן מסתכמות בכך. עפ"י דו"ח המועצה להשכלה גבוהה, בשנת הלימודים תשע"א מספר הסטודנטים לשנה א' במכללות הפרטיות עמד על 26,646 ובאוניברסיטאות 23,060 .על מנת להתכונן פיננסית כראוי לקבלת תואר 'סטודנט' כדאי לקחת בחשבון את מכלול ההוצאות האפשריות בשנה.
הוצאות שכר דירה וחשבונות
סטודנט שגר בשכ"ד בדירה קטנה וצנועה, צריך לעמוד גם בתשלומים הנלווים של חשמל, מים, ארנונה וכדומה. הסכום הממוצע הכולל עומד על כ3,500 ₪ . חשוב שתדעו שהנכם זכאים להנחת ארנונה כסטודנטים. מנתוני הסקר, שנערך ע"י מאגר מוחות - מכון מחקר ויעוץ בינתחומי בע"מ מטעם התאחדות הסטודנטים, בסוף שנת 2011, עולה כי העלות החודשית הממוצעת על הצרכים הבסיסיים הנלווים (חשמל, גז, מים וכו') היא 639 ₪ לחודש, העלות החודשית הממוצעת של ארנונה היא 296 ₪ והעלות החודשית הממוצעת על שירותי טלוויזיה ואינטרנט היא 162 ₪. העצה שלנו באשר למגורים, היא שאם יש אפשרות להשתכן במעונות, דירת שותפים או בבית ההורים (גם אם כבר עזבתם...) כדאי לכם, זה חיסכון עצום. בנוסף לכך, חשוב לדעת כי הנכם מחויבים גם בתשלום ביטוח לאומי ומ"ה. הסכום מינימלי אך לא כדאי להזניח ולצבור קנסות, במקביל בררו אלו הטבות/נקודות זכות מגיעות לכם ממוסדות אלו.
אוכל, בילוי וסלולר
מזון זוהי הוצאה נכבדת שהכי קל להיעזר בה בבני המשפחה (בעיקר אימא), אל תתביישו- קחו קופסאות אוכל מאימא או מדודה כשהן מציעות לכם, ותגידו יפה תודה לאבא שערך לכם קניות שבועיות/חודשיות. אתם סטודנטים ומותר לכם... אם תתעקשו להסתדר לבד תאלצו להיפרד מעוד כ 803 ש"ח בחודש (ההוצאה הממוצעת בחודש עפ"י הסקר).
נתוני הסקר מורים כי כמחצית (55%) הסטודנטים מוציאים בין 100-400 ₪ לחודש על בילויים. אז, אל תוותרו על בילויים לחלוטין- אתם חייבים את זה לנשמה, אבל גם מפגש מאולתר בבית חברים הוא בילוי (חינמי) ובירה זולה היא מספיק טובה למצב הרוח, לא?
מהפכת הסלולר מציעה לכם שפע תכניות אטרקטיביות וכדאיות לסטודנטים, כך שבתחום הזה החיסכון הוא באמת משמעותי ואפשר להשיג עסקאות טובות במחירים נמוכים במיוחד. מן הסקר עולה כי העלות החודשית הממוצעת על שרותי טלוויזיה ואינטרנט עומדים על 162 ש"ח .
אינטרנט, חומרי לימוד ותחבורה
האינטרנט שותף למהפכת התקשורת האחרונה ובחברות תקשורת רבות יציעו לכם דילים משותפים לגלישה ושיחות. בדקו היטב ובחרו במסלול הכדאי ביותר. אל תירדמו בעמידה- מדי כמה חודשים ערכו בדק בית והשוו מחירים, התחרות הענפה מציעה ללקוחות כל העת דילים חדשים ואטרקטיביים.
מהסקר עולה כי ההוצאה החודשית על עזרי לימודים (הדפסות, צילומים, חוברות לימודים, ספרים וכד'), הממוצעת על עזרי לימודים היא 94₪, רוב הסטודנטים (61%) מוציאים על עזרי לימודים עד 50 ₪ בחודש בלבד. מבין המוסדות, ההוצאה החודשית על עזרי לימודים גבוהה יותר באופן מובהק במכללות לחינוך (107 ₪) והכי נמוכה באוניברסיטאות (81 ₪). מבין התארים, ההוצאה החודשית הממוצעת על עזרי לימוד גבוהה יותר באופן מובהק בקרב סטודנטים לתואר הנדסאי (135 ₪).
לכן, באשר לחומרי לימוד וחומרי עזר, כולל הדפסות ותרגומים- כדאי ואף מומלץ ביותר לגשת לסטודנטים שנה ב' ומעלה ולברר עימם לגבי העזרים שאכן כדאי לרכוש. אולי אף יציעו לכם לרכוש מהם יד שניה במחיר מציאה או יגדילו לעשות ויציעו לכם תרגומים/חומרים- חינם אין כסף?! הדפסות וצילומים מומלץ לבצע בקמפוס דרך אגודת הסטודנטים- זה הכי זול.
עוד עולה מהסקר כי אופן ההגעה למוסד הלימודים מתפלג כך: 41% מהסטודנטים מגיעים ברכב פרטי, 34% באוטובוס, 17% הולכים ברגל. מבין המוסדות, נסיעה ברכב פרטי (מכונית ואופנוע) רווחת יותר בקרב תלמידי המכללות הפרטיות (66%) יחסית לשאר המוסדות. נתון תמוה ולא ברור הוא שמרבית הסטודנטים (75%) אינם משתמשים בכרטיס חופשי-חודשי הסטודנטיאלי!
עצתנו- אם יש לכם רכב אזי ההוצאות שלכם כוללות דלק, ביטוח ובלאי ומדובר בסכומים לא מבוטלים. אנחנו ממליצים לנסוע בתחבורה ציבורית נוחה וזולה, ולרכוש כרטיסים חודשיים מוזלים. אם מוסד הלימודים קרוב התניידו רגלית או בעזרת אופניים (תעשו קצת כושר, מה יש?).
אני סטודנט!
במקומות רבים מעניקים הנחות לסטודנטים והטבות, לפעמים במקומות שאנחנו לא משערים לכן אל תתביישו לשאול תמיד אם יש הנחת סטודנט, מקסימום יגידו לכם לא. בנוסף, עצה חשובה נוספת היא לערוך רשימת הוצאות/הכנסות ולבדוק איך אתם עומדים בה, מה ניתן לצמצם, היכן להתייעל וכו'. בנוסף, בררו על מלגות קיימות במוסד הלימודים שבחרתם, המלגות יכולות לעזור לכם כלכלית באופן משמעותי.
רוצים להתייעץ אתנו? פורום ייעוץ לימודי ותעסוקתי