מגוון הקורסים המעניינים בתואר שבחרתי לעצמי, באמת היה רב. נכון, היו גם כאלו שפחות אהבתי אבל בסך הכול נהניתי מרובם. הפעם אני רוצה להתעכב ולספר לכם על הקורס האהוב עליי ביותר. רמז- קורס שפופקורן הולך אתו טוב...
להבין סרטים
כמה פעמים ישבתם בסרט ואמרתם לעצמכם איזה קטע מגניב, איך הבמאי עשה את זה? מה בעצם המשמעות של המעבר לסצנה הזאת ולמה היא מצולמת דווקא ככה?
לכל השאלות האלו ועוד, הקורס הזה עונה. אחרי הקורס הזה, לעולם לא תראו עוד סרטים באותו אופן. נתחיל בכך שקיבלתי מרצה תותח, במאי של אחד מהסרטים היותר טובים שיצאו בישראל בזמן האחרון- אהרון קשלס, במאי סרט 'האימה כלבת' (סרט אדיר למי שלא ראה).
אז מה לומדים בקורס?
הדבר הראשון שעוסקים בו הוא ריאליזם מול פורמליסטים, נשמע מפחיד? בכלל לא! המשמעות היא בעצם, מציאות כמו שהיא ללא מניפולציה מול עיצוב מחדש מניפולטיבי במקצת, שמשנה את התפיסה של המציאות. סתם שתדעו, בשלב הזה כבר נתפסתי על הקורס וחשבתי לעצמי, האם כל השנים האלו עבדו עליי בקולנוע? כנראה שכן.
בהמשך הקורס תלמדו גם על סוגי שוטים, צילום מרחוק, צילום מלא, צילום בינוני, קלוז אפ ועוד. יש גם זוויות שונות, מעוף הציפור, זווית גבוהה, זווית נמוכה וגובה העין. בהמשך לומדים על תאורה, צבע, עזרים אופטיים ועדשות. כמובן שתקבלו שיעורי בית ותצטרכו לנתח סצנה מסרט, להסביר על סוג הצילום והזוויות, לחשוב מה הבמאי רצה להעביר ועוד. מי ידע ששיעורי בית יהיו כאלו כיפיים? אה כן, שכחתי להגיד לכם...גם תקבלו סטוק של סרטים הביתה. קשה, כבר אמרתי?
סאונד בקולנוע, או איך שאני מגדיר זאת- החלק האהוב עליי ביותר
כילד שנהג לזמזם את מיטב הלהיטים של 'זקני צפת', עניין אותי לגלות, איך באמת בוחרים את המנגינה הנכונה לסצנה מסוימת ואיך יודעים לתזמן את הנקודה המתאימה להכניס שיר לסצנה כדי לגרום לנו, הצופים, לחוויה רגשית כשהגיבור מת או כשהגיבור השיג את הבחורה. בקורס גיליתי והבנתי שיש דבר כזה סאונד סינכרוני, סאונד לא סינכרוני, צלילים דיאגטיים, צלילים אקסטרה דיאגטיים, אפקטים קוליים, מוזיקה ודיאלוגים.
אז אחרי השיעור סאונד, שכלל את הסצנה הכל כך טובה ב'ספרות זולה' כשאומה תורמן וג'ון טרבולטה נמצאים בבית ומתנגן לו השיר Girl You'll Be a Woman Soon הבנתי שהסאונד בסרטים הוא הרבה יותר מסתם רקע...
הקורס, קולנוע ומה שביניהם
כבר אמרתי לכם שהקורס הזה ישנה לכם לגמרי את תפיסת עולמכם בנוגע לקולנוע, ואני רוצה לשתף אתכם, בקצרה, איך הוא השפיע עליי. ובכן, עבדתי כסדרן בסינמה סיטי (אני עדיין שייך לארגון, לכל מי שדאג...). חלק מתפקידי היה לשבת ולראות סרטים, אני יודע שזאת עבודה קשה, אבל מישהו צריך לעשות אותה. כבר אחרי השיעור הראשון באתי למשמרת, לקחתי זוג משקפי תלת מימד, קצת פופקורן מהמזנון להעביר את הזמן וראיתי בפעם המיליון את הסרט 'אוואטר'. כמו תמיד, נהניתי מחדש, אפילו שאני יודע כבר את כל הטקסט בעל פה, אבל בניגוד לפעמים הקודמות, פתאום באמצע הצפייה גיליתי שאני מנתח את הסרט, כבר מהסצנה הראשונה חשבתי: למה הזווית צילום היא כזו? למה הבמאי עבר מצילום מלא לקלוז אפ תוך שנייה דווקא בנקודה הזאת? איך הוא בחר את הסאונד המותח לסצנה הזו? מה אני אגיד לכם, הרגשתי כמבקר קולנוע לכל דבר ומרוב שהייתי עסוק בניתוח, נשאר אפילו קצת פופקורן.
לסיכומו של עניין
אם כבר החלטתם ללמוד תקשורת ויש לכם את האפשרות ללמוד את הקורס הזה, לכו על זה! הוא כיפי וקליל ומתאים לכל מי שאוהב קולנוע או סתם רוצה לדעת יותר על עולם הקולנוע. 'להבין סרטים: מבוא לאמנות הקולנוע' הוא קורס שאולי קצת יהרוס לכם את חווית הצפייה הראשונית, כשאתם רואים סרט חדש, אבל זה שווה את הסיכון.
עד הפעם הבאה, שלכם יובל
לבלוג הקודם
* כותב הבלוג הוא סטודנט לתקשורת באוניברסיטה הפתוחה.
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: