תעודת בגרות
תעודה המעידה על הישגיו והצלחתו של התלמיד (בוגר או נבחן חיצון) וכיצד עמד בדרישות הלימודיות והחוקיות של משרד החינוך התרבות והספורט בישראל.
תיאור תעודת הבגרות
התעודה כוללת נתונים מזהים של התלמיד ושל מוסד הלימודים.
בצידה הימני של התעודה נמצאת רשימת המקצועות בהם נבחן התלמיד במסגרת הבחינות הממלכתיות והחיצוניות. בצידה השמאלי מופיעה רשימת המקצועות אשר נלמדו ובהם נבחנו במסגרת בית הספר. בנוסף, לכל מקצוע מוגדרת בתעודת הבגרות רמת הבחינה והציון שקיבל התלמיד במקצוע.
מבנה תעודת הבגרות
התעודה מורכבת ממקצועות חובה ומקצועות בחירה.
מקצועות הנדרשים ורמת הלימוד הנדרשת לקבלת תעודת הבגרות הם:
מתמטיקה 3 יח"ל
הבעה עברית 2 יח"ל
אזרחות 1 יח"ל
ספרות 2 יח"ל
תנ"ך 2 יח"ל
היסטוריה 2 יח"ל
אנגלית 3 יח"ל.
יחידות לימוד
הינם רמות לימוד שמאפיינות הן את מידת ההעמקה במקצוע ורמת קושי הבחינה והן את מספר שעות הלימוד באותו המקצוע. טווח הרמות למקצועות השונים נע בין 1 יח"ל ל- 5 יח"ל. מינימום לצורך קבלת זכאות לתעודת בגרות נדרשות מינימום 20 יחידות לימוד.
חישוב הציונים
הציון שנקבע לכל מקצוע הוא שילוב של ממוצע הציונים של הבחינות שנערכו במסגרת בית הספר (ציון מגן) עם ציון הבחינה הממלכתית-חיצונית. ציון חיובי הינו ציון 55 ומעלה.
מסגרת הלימודים
ניתן להבדיל בין מסגרת לימודים אינטרנית לבין אקסטרנית.
אינטרני- מסגרת אינטרנית כוללת בתי ספר תיכונים ציבוריים.
בתי הספר האינטרנים מגישים את תלמידיהם לבגרויות החל מכיתה י' ובעיקר בכיתה יב'.
אקסטרני-
מסגרת לימודים חיצונית למערכת בתי הספר הציבוריים.
המערכת האקסטרנית כוללת בתי ספר פרטיים לתלמידים שטרם מלאו להם 18. או לחילופין מסגרות אקסטרניות של בתי ספר עבור בוגרים שרוצים להשלים או לשפר בגרויות.
המערכת האקסטרנית מכילה בהגדרתה גם היערכות עצמאית של הנבחן לבחינת הבגרות.
מועדי בחינות הבגרות
בחינות הבגרות מתקיימות מידי שנה בארבעה מועדים: חורף, אביב, וקיץ – מועד א' ומועד ב' (לבחינות במתמטיקה ואנגלית).
תנאי הרשמה
ההרשמה מותנת בפתיחת תיק נבחן בשלוחות האגף לבחינות.
על הנבחן להגיע עם תעודת זהות, שתי תמונות דרכון, ודמי פתיחת תיק נבחן .
לאחר מכן לסיום תהליך ההרשמה, יקבל התלמיד שוברי הרשמה שניתן לשלם בבנק הדואר בתאריכים הנקובים על גבי השובר.
לאחר ביצוע התשלום בבנק הדואר תישלח לבית הנבחן "הודעת רישום לבחינות" שבה יפורטו המקצועות אליהם נרשם התלמיד, מיקומן של הבחינות וחומרי העזר המותרים לשימוש בעת הבחינה. מיקום הבחינה לא ניתן לשינוי ע"י התלמיד, והוא נקבע בהתאם למקום המגורים המופיע בתיק הנבחן. במידה ותלמיד אחר להירשם לבחינת הבגרות במועד הרצוי, יוכל התלמיד לעשות זאת ערב הבחינה באמצעות הרשמה במרב"ג (מרכז בחינה גמיש). המחיר לרישום במסגרת המרכזים הללו הינו כפול, וכל התנאים המותאמים שאושרו בבית הספר (הארכת זמן וכו') לא ינתנו בבחינה במרב"ג. נבחני משנה אינטרניים יצטרכו לגשת לבית ספרם קודם להגעתם למרב"ג על מנת לקבל מבית הספר טופס הרשמה למרב"ג.
הגשת ערעור
חשוב לציין כי ערעור יכול לגרום אף להורדת הציון ולאו דווקא להעלאתו.
תלמידים אקסטרנים יכולים לערער על ציון הבחינה כ- 60 יום מתאריך קבלת הציון.
תלמידים אינטרנים יכולים להגיש ערעור במסגרת הבית ספר. מחברת הבחינה מועברת לאחד מהמורים, והוא שיבדוק אם יש עילה לערעור. במידה ותמצא עילה תוגש לאגף הבחינות בדיקה מפורטת.
שקלול ממוצע הבגרות לצורך קבלה לאוניברסיטה
השקלול נערך לפי כל מקצוע ומספר יחידותיו.
במהלך חישוב השקלול מוסיפים 10 נקודות למקצוע שנלמד ב-4 יחידות לימוד ו-20 נקודות למקצוע שנלמד ב-5 יחידות לימוד. המקצועות אנגלית ומתמטיקה מקנים 25 נקודות בשקלול, אם הם נלמדו ברמת 5 יחידות לימוד ו-12.5 נקודות, אם נלמדו ברמת 4 יחידות לימוד.
החישוב מתבצע על פי הנתונים הבאים: הציון בכל מקצוע (כולל הבונוס) אשר מוכפל במספר היחידות של אותו המקצוע. לאחר מכן מסכמים את כל המכפלות ומחלקים את סך המכפלת לסך יחידות הלימוד.
חשוב לציין כי בין האוניברסיטאות השונות ישנם הבדלים בערכי השקלול. לדוגמא ישנן פקולטות אשר מתחשבות, מלבד בממוצע הכולל, גם בציוני מקצועות ספציפיים הרלוונטיים להן.
קישור כללי
פורום בגרויות
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: