מה זה בעצם?
ליצנות רפואית היא שיטה טיפולית בינתחומית, המתפתחת בעולם בשנים האחרונות ומיועדת לסייע לחולה המאושפז באמצעות הומור, הפעלת הדמיון, משחקי העמדת-פנים וטכניקות נוספות. הליצנים הרפואיים לא התקבלו בבתי החולים כדבר מובן מאליו. בתחילת הדרך היו לא מעט רופאים שהתנגדו להם וראו בהם מקור הפרעה וטרדה. כיום ישנה הכרה בתפקידם של הליצנים הרפואיים, ומעגל בתי חולים המעסיקים אותם כעובדים מן המניין הולך ומתרחב.
בדרך כלל מדובר בעבודה עם ילדים המאושפזים בבתי חולים כתוצאה ממחלה ממושכת. עבודת הליצן הרפואי עם החולה מכוונת לחיזוק רוחו ולהתגברות על פחדים, תסכולים וקשיים המופיעים אצלו ואצל בני משפחתו בזמן ועקב הטיפול והאשפוז. זוהי עבודה אינטראקטיבית, המכוונת להבאת שמחה והקלה לחולה, כך שייטיב לשתף פעולה עם אלו שאחראים לטפל בו.
הליצנים הרפואיים דואגים לצרכים הנפשיים והחברתיים של הילדים המאושפזים. הם מסיחים את דעת הילדים במהלך תהליכים כואבים ומפחידים, ועוזרים להם להסתגל לשגרת בית החולים. אווירת הכיף והצחוק עוזרת להשכיח מן הילדים לרגע את מחלתם ולהפיג את המתח בו הם מצויים. הליצנים הרפואיים משתמשים בכישוריהם כגון: קסמים, פיסול בלונים, סיפור סיפורים ועוד, על מנת לספק לילדים מנות כיף שתעזורנה להם להתמודד עם האמוציות הרבות שהם עלולים לחוות בזמן השהיה בבית החולים - פחד, דאגה, בדידות ושעמום.
תנאי קבלה
רוב האנשים שרוצים ללמוד את התחום הם בעלי רקע חינוכי, חברתי, פסיכולוגי או רקע באומניות הבמה כגון תיאטרון. מתקבלים גם מורים, פקידים וכו' המבקשים להתנדב בדרך קצת אחרת, וכמובן גם סגל רפואי בדרגות שונות - רופאים אחיות וכח עזר. מתוכם יתקבלו רק חלק בסוף תהליך המיון.
היכן לומדים?
סדנאות, לימודי תעודה במכללות פרטיות או בעמותות מתנדבים והשתלמויות לחובבים.
מה לומדים?
הלימודים הם בינתחומיים וכוללים שילוב של סיעוד, פסיכולוגיה ותיאטרון. הקורס עורך בין 7 חודשים לשנה ובמהלכו לומדים הסטודנטים בשני מישורים עיקריים שיאפשרו להם את ההסמכה לליצנות - התחום העיוני והמעשי. בתחום העיוני עוסקים המשתתפים בלימודי הפסיכולוגיה של הילד המאושפז, כאב אצל ילדים, התמודדות של נוער מול אובדן ושכול, פחדים ומצבי לחץ, בעיות התפתחותיות אצל ילדים, מעגל החיים.
בתחום המעשי עוסקים הסטודנטים בסדנאות מתחום האמנות, שמטרתן לרכוש כלים לפיתוח דיאלוג עם קשת רחבה ככל הניתן של ילדים. הסדנאות עוסקות באיפור, תיאטרון, הקראת סיפורים, תיאטרון בובות, להטוטנות, מוסיקה, פיתוח קול, אמנות פלסטית ודיאלוג באמצעות מוסיקה מול ילדים.
הלימודים מועברים על ידי צוותים רפואיים ועל ידי מנחים שהוכשרו במיוחד לכך על ידי איגוד הליצנים.
שגרת יומו של ליצן רפואי היא מלאכה סבוכה של יצירתיות ואלתור אינסופיים, לצד רגישות והקשבה לילדים וזהירות אין קץ שלא להפריע בעבודתו של הצוות הרפואי. אין אף כלי שנזנח במערכה. מיטת הברזל יכולה להפוך למצילתיים, ואחריה גם מוט האינפוזיה. אפשר גם להפריח בועות סבון דרך הסטטוסקופ.
תעודה
בסוף הקורס יקבלו הסטודנטים תעודה מוכרת של ליצן רפואי- טיפולי מטעם העמותה או בית הספר שבדרך כלל עובד בשיתוף עם בית חולים כלשהו, יוכשרו רשמית להיות "ליצנים רפואיים" ויחלו, לאחר תקופת סטאז' קצרה בעבודת הקודש שלהם.
מה עושים עם זה?
מדי שנה מקבלים כ-300 בוגרים הכשרה כליצנים רפואיים.
לאחר סיום הלימודים ניתן לפנות לעמותות ואגודות העוסקות בתחום והן אלו ששולחות את הליצנים הרפואיים לבתי חולים, בתי אבות, מרכזים לאוכלוסיות עם קשיים, מרכזי טיפול בילדים חולים. הטיפול מתפרש על פני מגוון אוכלוסיה רחב- אוטיסטים, קשישים, חינוך מיוחד, נוער בסיכון וחולים.
צור קשר
ליצירת קשר עם מוסדות ללימודי ליצנות רפואית, לחצו על שם המוסד:
אוניברסיטת חיפה
לימודי חוץ במכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: