מיכל שלום,
יש לי תואר שני בביולוגיה (סיימתי בהצטיינות) אך אין עבודה בתחום וגם עבודת מעבדה זה לא כ"כ בשבילי לכן אינני רואה עצמי ממשיך ללימודי ד"ר, או מתפשר לעבוד באיזה מעבדה בשכר נמוך ללא קידום.
ברצוני לעשות הסבה לתחום מבטיח מבחינת אפשרות תעסוקה קידום וגם שכר.
אני יודע שחשוב ללמוד מה שאוהבים אך מסתבר שלא תמיד אפשר להתפרנס מזה. חשבתי על הסבה לתחום הפיננסי כיצד אוכל לדעת אם אני מתאים או בכלל איזה אפשרויות פתוחות לפניי להסבה אשמח לשמוע רעיונות.
אני יודע שקיים ייעוץ תעסוקתי אך חושש ללכת משום שבעבר לפני שהתחלתי ללמוד הייתי ולא נתנו לי כיוון מסויים כלל ואף אמרו לי שאני לא ללימודים אקדמאים .נרשמתי ללימודים באוני' והצלחתי בגדול.
גם היום לאחר הלימודים הייתי בייעוץ (הפעם רק שיחה) ויצאתי ביידים ריקות ממש לא המליצו לי על שום מקצוע או כיוון אלא רק אמרו שמתאים לי מחקר, מה שאני כלל לא מעוניין. לגבי דברים אחרים אמרו לי שלא ניתן לדעת עפ"י השיחה וכי יש לעשות את כל המבחנים.
האם את באמת חושבת שייעוץ מקצועי עוזר? הרי לרוב מסתמכים על התאמה ללימודים עפ"י תוצאות המבחנים(= פסיכומרי)וציוני בגרות ולי כבר יש את הנתונים הללו +תואר.
איזה מבחני אישיות מעבירים ? לי נתנו למלא שאלון קצר שבדיוק מופיע באתר זה (מבחן הולנד) האם זה כל מבחני הנטיות/ אישיות שמעבירים? מה עליי לעשות?
עובד עיצות אשמח אם יש לך אפשרות לעזור
מיכל תירוש | 19:39 06/01/07
הי אורן,
אפתח בכך שאמנם אני לא ממש אובייקטיבית אך אני בהחלט מאמינה שייעוץ יכול לעזור. אמנם ממה שתיארת התנסויותיך בעבר היו לא כ"כ מוצלחות אך השאלה היא מה קרה באותם ייעוצים, וגם במי נעזרת. נשמע לי שאולי היית פחות פעיל בשיחות וככל הנראה ציפית שהיועץ "יקרא" בעצמו אותך ואת המצב, ואולי מכאן האכזבה. הרי אם הכיוון בו אתה מעוניין אינו מחקרי, כדאי היה לומר זאת ליועץ, לא? בנוסף, כדאי היה לשתף בכיוונים אותם אתה שוקל, ולהתבלט יחד עמו. כי, למרבה הצער, אפילו היועץ המקצועי והמנוסה ביותר לרוב אינו קורא מחשבות ויתקשה לעלות על דברים ו"לקלוע" למי אתה ומה מתאים לך, בלי שתשף אותו.
באשר להסתמכות על נתונים שונים במהלך הייעוץ, לפי תפיסתי זה מקור אחד למידע אך לא היחיד וודאי שלא העיקרי. ובמיוחד כשמדובר בבחור יותר מבוגר (אם סיימת שני תארים הרי אתה לפחות בן 25, לפי חישובי)הרי שיש הרבה מאוד "חומר" פרט לפסיכומטרי ולבגרויות שניתן להיעזר בו. לכן, פעמים רבות, ניתן לעשות תהליך של ייעוץ שמבוסס על שיחות ועל ניתוח של חוויותיך והתנסויותיך עד כה, שיעזרו להבהיר מה מתאים לך, לא מתאים לך, קל או קשה, מספק או מייאש וכו'- גם בלי מבחנים.
אל השיחות ניתן יהיה להוסיף כלים כמו מבחני נטיות שונים (יש עוד חוץ מהולנד)ומבחני אישיות נוספים- במידה ויהיה צורך. האמת היא שלא חסרים כלים, הכול שאלה של מה מוצאים לנכון, ומה אתה והיועץ תרגישו שנחוץ כדי לסייע לך לקבל עוד תשובות ולקבל החלטה.
אם לסכם, אני מאמינה שתהליך של ייעוץ יכול לסייע לך לעשות סדר במבחשבות ובהתלבטויות ואולי לחשוף עוד כיוונים ולתת ידע נוסף על כיוונים עליהם חשבת. מבחינה זו, מדובר בהתייעצות כמו עם כל אדם בוגר/מנוסה/ אינטליגנטי אחר, ולמעשה, אם יש מישהו כזה בסביבתך, אולי אין צורך בייעוץ והרווח כולו שלך.
עם זאת, לרוב האנשים סביבנו לא מאוד מתמצאים, ובעיקר, תפיסתם אותנו אינה אובייקטיבית, ולכן קשה להיעזר בהם (יש להם לעיתים שיקולים נוספים, גם אם הם לגמרי בעדנו ולטובתנו), וכאן נכנס לעניין היועץ התעסוקתי, וזה יכול להיות יתרונו. עם זאת, כדי שתהליך הייעוץ יצליח יש להבין שהיועץ, כשמו כן הוא- יועץ. לא נביא, לא קורא מחשבות, לא קוסם ובוודאי שלא מישהו שיכול לפתור את כל העניין בקלות. מדובר בתהליך שיחייב שיתוף פעולה של שניכם, ויחייב גם ממך לתרום את חלקך, לשתף בדעותיך, מחשבותיך והסתייגויותיך, עם תחילת הייעוץ וגם במהלכו, כדי שבסופו של דבר תצא עם תוצר שתהיה מרוצה ממנו.
מקווה שהצלחתי להעביר את רוח הדברים,
בהצלחה,
מיכל