אני מתעניין בהנדסת מכונות ותעשיה וניהול. שניהם מעניינים אותי ולכן אני רוצה לשאול יותר בקשר לאפשרויות תעסוקה ושכר, מי מהן עדיפה?
שני מסלולי ההנדסה שציינת – הנדסת מכונות והנדסת תעשיה וניהול שונים מאד זה מזה – הן במהלך הלימודים והן במסלול התעסוקתי לאחר הלימודים. הכל תלוי בהעדפות האישיות והפרטיות שלך
במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, במחלקה להנדסת מכונות מסלול הלימודים כולל ארבעה מרכיבים עיקריים: שלב מקדים המקנה ידע מדעי בסיסי, שלב שני בו נרכש ידע רחב בהנדסת מכונות, מרכיב שלישי של התמחות מעמיקה וממוקדת יותר, ומרכיב רביעי בו מתנסה הסטודנט בעבודה הנדסית מעשית ובפרויקט רחב היקף.
השלב המקדים כולל לימוד מקצועות מדעיים המהווים תשתית ללימודי ההנדסה, כגון מתמטיקה וסטטיסטיקה, פיזיקה, כימיה ותכנות. לימוד אנגלית טכנית שתאפשר קריאת טקסטים מקצועיים כלול גם הוא בשלב זה של הלימודים.
המרכיב השני של תכנית הלימודים מכיל את קורסי הבסיס בהנדסת מכונות. על אלה נמנים גרפיקה הנדסית ותיב"ם (תיכון בעזרת מחשב), סטטיקה וחוזק, תהליכי ייצור, קינמטיקה ודינמיקה, הנדסת חומרים, תרמודינמיקה, זרימה ומעבר חום, וקורסים בתחומי הבקרה והתכן. בסיס איתן בהנדסה מודרנית דורש ממהנדס המכונות גם ידע בחשמל ואלקטרוניקה, אותות, אמינות, ונושאים נלווים כמו כלכלה ושיווק. כל אלה כלולים אף הם בשלב הלימודים השני.
מרכיב ההתמחות של לימודי הנדסת המכונות (סמסטרים 5 עד 8) מאפשר לסטודנט התעמקות באחד מתוך ארבעה תחומי עניין: תכן וייצור, חומרים פלסטיים ועיבודם, מכטרוניקה וביוחומרים. המרכיב הרביעי של תכנית הלימודים מתחיל לאחר סיום הסמסטר השישי. הסטודנט עובר התנסות בתעשייה (סטאז') כמהנדס בתעשייה או במוסד מחקר, לצידם של מהנדסי מכונות ותיקים ובהנחייתם.
תכנית הלימודים המוצעת ע"י המחלקה להנדסת מכונות מקנה ידע תיאורטי מוצק ורחב המאפשר השתלבות בוגר המחלקה בתעשייה, או המשך לימודים לתארים גבוהים באוניברסיטאות בארץ ובעולם, או עבודה במסגרת של מחקר ופיתוח. מהלך הלימודים מלווה בפעילות במעבדות משוכללות ובשימוש במגוון רחב של תוכנות, דבר המחזק את ההטמעה של החומר העיוני הנלמד. הסטודנט רוכש ידע מעשי גם בהפעלה של ציוד מדידה ומכונות עיבוד מודרניות כדי להקל על השתלבותו המהירה בתעשיות המכניות, האלקטרוניות (מפעלי ייצור) והתהליכיות.
לעומת זאת, מהנדס תעשייה וניהול עוסק בתכנון, תפעול וניהול של מערכות מורכבות בתעשייה ובשירותים. לצורך עמידה במשימות על מהנדס תעשייה וניהול להיות בעל ידע רחב הן בתחומי ההנדסה והטכנולוגיה והן בתחומי מדעי החברה והניהול. מהנדס התעשייה והניהול צריך לדעת לתכנן ולתפעל מערכות יצור ושרות, לנתח, לתכנן וליישם מערכות מידע, להבין היטב את המערכת הכלכלית, להיות בקי בניהול משאבי אנוש ולהכיר את מערכות השיווק והניהול.
מחלקת הנדסת תעשייה וניהול במכללה ההקדמית להנדסה אורט בראודה מכשירה את בוגריה לעסוק במגוון רחב של תחומים כגון: תפעול וניהול של מערכות, תכן מערכי יצור ומערכי עבודה, ניתוח, תכנון ושילוב מערכות מידע במערכת הארגונית, ניתוח אנליטי ואופטימיזציה של מערכות מורכבות, חקר שיטות עבודה, תיכון מערכות יצור משולבות מחשב, ניתוחים כלכליים, שיווק, ניהול ואבטחת איכות, תיכון ושילוב של מערכות מידע בארגון, פתרון בעיות בהנדסת אנוש, פתרון בעיות תפעוליות מורכבות, ותיכון מפעלים ומערכות שינוע.
תוכנית לימודי הנדסת תעשייה וניהול משלבת ידע תיאורטי ומעשי. התוכנית כוללת לימודי תשתית במתימטיקה, מדעים והנדסה וקורסים תיאורטיים וישומיים בכל שטחי הנדסת התעשייה והניהול. בנוסף לידע התיאורטי הרחב מושם דגש רב בתוכנית על הקניית ידע מעשי רחב והתנסות בעולם המעשה באמצעות התמחות במשך סמסטר לימודים שלם ופרויקטים הנערכים במהלך הלימודים.
לגבי אפשרויות תעסוקה ושכר – קיים היום בשוק ביקוש קבוע וגובר לשני סוגי התמחויות אלו. כך שמבחינת תעסוקה – אינני חושבת שיש חשש. מבחינת השכר – הרבה תלוי ביכולותיך האישיות ובהישגים שתגיע אליהם בעבודה עצמה.
מאחלת לך הצלחה בבחירת המסלול המתאים ביותר עבורך, ושנה טובה