בס"ד
שלום וברכה,
אני סטודנטית לקלינאות סמסטר א' ונורא שוקלת לעבור לפסיכו'.
רציתי לשאול מס' שאלות (תסלחו לי על הכמות, זאת פשוט דילמה לא פשוטה ואני מנסה לקבל תמונת מצב הכי רחבה שיש):
1.קראתי איפושהו שלא כל מי שלומד פסיכו' קלינית לתואר שני מקבל רישיון לעסוק בזה בתור פסיכולוג מטעם משרד הבריאות. למה זה ככה?
2. כמה 'שווה' היום תואר שני של מכללה לעומת אוניברסיטה?זה באמת כזה משנה?אם כן, למי? למעסיקים?
3. מהו שכר ממוצע של פסיכולוג מתחיל? האם זה נכון שהם מרוויחים מינימום?
4. מה (באופן כללי) תנאי הקבלה לתואר שני? מה בעיה כחלק מזה להשיג המלצות ממרצים? למה שמרצה לא ירצה לתת לסטודנט שלומד אצלו המלצה?
5. האם זה נכון שהסטאז' לקלינית בתואר שני מתחלק או לשנתיים משרה מלאה או ל4 שנים משרה חלקית?
6. האם בנאדם שהוא מאוד רגיש (שזה טוב אבל גם רע) יכולה להיות לו בעיה להתקבל לתואר שני במסגרת הראיון? מה בדיוק בודקים?
7. כמה בשנה מנסים להתקבל לתואר שני בקלינית וכמה בפועל מתקבלים?
8. אם מישהו עשה תואר ראשון והממוצע שלו נמוך ממה שצריך לקלינית- הוא לא יכול לשפר את זה? אבוד לו? הוא חייב להתפשר על כיוון אחר?
אשמח במיוחד לתשובות מאנשים שעברו את זה.
תודה מראש!
שלום אפרת,
אכן שאלות רבות, אנסה לענות כמיטב ידיעתי..
על מנת לקבל רישיון ולהירשם בפנקס הפסיכולוגים יש לסיים תואר שני בפסיכולוגיה במוסד המוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) וכן לסיים את תקופת ההתמחות. אין כל סיבה שמי שעומד בתנאים אלו על פרטיהם לא יוכל להירשם ולעבוד כפסיכולוג.
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לקישור הבא:
http://www.health.gov.il/Download/pages/stand_rish2.pdf
לעניין תואר שני ממכללה או אוניברסיטה- אין לכך כל חשיבות כל עוד מדובר במוסד מוכר כאמור. בכל מקרה , תמיד כדאי במידה ובוחרים ללמוד במכללה, לבחור במכללה מובילה ובעלת מוניטין. בחירה במכללה מסוג זה תאפשר לבוגריה לצאת בתום לימודיהם לשוק העבודה מוכנים יותר ולאחר שרכשו כלים רבים וטובים להמשך דרכם המקצועית.
תנאי הקבלה לתואר שני כוללים מספר תנאים: בעלי ממוצע ציונים גבוה (לפחות 90 במגמה קלינית )בתואר ראשון בפסיכולוגיה או במדעי ההתנהגות, ציון גבוה במבחן המתא"ם (בחינת כניסה למועמדים לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה, מטעם המרכז הארצי לבחינות והערכה. הבחינה מורכבת מ30% שאלות בתחום הסטטיסטיקה ושיטות מחקר וחלקה האחר מורכב מניתוח והבנה של מאמרים מקצועיים באנגלית. ) וכן ועדת קבלה אישית . אגב, תוכנית הלימודים של החוג לפסיכולוגיה המכללה למנהל שמה דגש על היבטים אלה וכוללת קורסים מעמיקים בסטטיסטיקה ושיטות מחקר, הסטודנטים עורכים במהלך לימודיהם שני סמינרים מחקריים ( לעומת סמינר מחקרי אחד במוסדות אחרים) וכן צוברים ניסיון מעשי במסגרת התנדבותית במוסדות שונים בתחום הפסיכולוגיה הקלינית . דגשים אלה בתוכנית מעניקים יתרון בועדות הקבלה לתואר שני ובמבחן המתא"ם.
מכתבי המלצה ממרצים בהחלט יוסיפו- אין אני רואה כל מניעה לקבלת המלצות כאלה מהמרצה כל עוד התלמיד ראוי לקבלן .
ההתמחות בתחום הפסיכולוגיה הקלינית אכן אורכת בין שנתיים במשרה מלאה לארבע שנים בחצי משרה.
פרטים נוספים בקישור הבא:
http://www.health.gov.il/Download/pages/klinit_280110.pdf
לעניין סיכויי הקבלה לקלינית – מדובר על קנה מידה של 400 נרשמים בשנה המתמודדים כיום על בערך 100 מקומות בתוכניות לתואר שני – כך שהסיכוי עומד על אחד לארבע לערך.
יחד עם זאת , בעתיד נפתחות מגמות חדשות ונוספות ( גם אנחנו במכללה למנהל מתעתדים בהמשך לפתוח אף מסלול לתואר שני ) כך שנקווה שהסטטיסטיקה תשתפר...
לעניין שיפורים – לכל מוסד אקדמי מדיניות משלו לגבי אפשרות שיפורים וחזרה על קורסים . לפיכך כדאי לבדוק שאל הזאת במוסד בו את שוקלת ללמוד לברר מהם התנאים .
מקווה שעזרתי..
אורית- יועצת החוג לפסיכולוגיה המסלול האקדמי המכללה למנהל
המון תודה ממש ממש עזרת לי!!!!!
שני ינוב | 12:39 11/08/11
קראתי בעיון רב את תשובתיך ורציתי לשאול מס' שאלות. חשוב לי לציין שאני בוגרת תואר ראשון במדעי ההתנהגות במכללה למינהל בהצטיינות. קיבלתי מילגת לימודים לתארים מתקדמים במכללה אכן מכיוון שאני מעוננינת בתואר טיפולי זה לא רלוונטי. הבנתי מתשובתך שאתם מתכננים לפתוח תואר שני בפסיכולוגיה. מתי? כמה? למה? האם שווה לי להמתין שנה נוספת? אני ממש מתלבטת בין הסבה לעבודה סוציאלית או פסיכולוגיה קלינית של הילד. אני עוד בשלבי הבדיקות. אשמח לשמוע תגובתיך ואולי מידיעותייך תוכלי לעזור לי לקבל החלטה מבחינת ההבדלים בין שני המקצועות.
בתודה שני
נועה לביא | 10:39 15/05/11
שלום רב, אנסה לסייע כמיטב יכולתי (אורית היועצת של החוג השיבה לך על חלק מהשאלות) ולהשלים חלק מהמידע-
בראיון לתואר שני (קלינית או מגמה אחרת) שואלים על המחקרים שערכת בתואר הראשון (סמינריונים אמפיריים), חשובה מאוד השפה בה מדברים- שפה מחקרית. בנוסף, למגמה הקלינית יש להגיש מעיו חיבור /מכתב על עצמך- מידע נוסף בנושא את יכולה לחפש באתרי אינטרנט שונים. לעניין השיפורים- חשוב מאוד לשים לב לחשוב על כך לפני ש"סוגרים" את התואר הראשון. ברגע שחותמים על טופס הטיולים לא ניתן להמשיך ולשפר. לכן יש לחשב את ממוצע הציונים לפני סיום התואר הראשון ולא לאחר מכן. בכל מוסדר אקדמי יש תקנון לפיו ניתן לבדוק מתי ניתן לשפר- האם רק בסמסטר עוקב או בשנה עוקבת. אני מציעה לך לבדוק נושאים אלה בשלב זה ולא לאחר מכן. בהצלחה, נועה