המסלול ללימודי מדינת ישראל מיועד לכל אלה שהבנת החברה הישראלית על עברה ומורכבותה מעסיקה ומרתקת אותו/ההמסלול ללימודי מדינת ישראל הוא היחיד בארץ - ובעולם - המעניק תארי בוגר ומוסמך בתחום חדשני וייחודי זה.
מטרת הלימודים במסלול להביא את הלומדים והלומדות בו להכרות מעמיקה ורב-מימדית עם החברה הישראלית, תולדותיה וחלקיה השונים. בהתאם לכך בנויה תוכנית הלימודים במסלול בגישה רב-תחומית המאפשרת הכרות עם תחומי ידע נרחבים ושיטות מחקר ודיסציפלינות שונות.
בוגרי המסלול השתלבו עד היום בתפקידים במגזר הציבורי בישראל, בתקשורת, במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית ובארגוני החברה האזרחית. תלמידי המסלול גם בולטים בחיים הסטודנטיאלים - באגודת הסטודנטים ובארגונים חברתיים הפועלים בקמפוס וברחבי הנגב. זוהי קהיליית סטודנטים תוססת ומעורבת ומאפייניה הייחודיים באים לידי ביטוי בדיונים המתקיימים בקורסים השונים במחלקה ובימי העיון והאקטואליה שאנו מקיימים.
הסטודנטים במסלול נהנים מתשתיות המחקר של מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות הכוללות את ארכיון בן-גוריון, מאגר מידע ממוחשב וספריית מחקר בתחום של לימודי מדינת ישראל. סמינרים לסטודנטים מצטיינים ולתלמידי תואר שני מתקיימים בארכיון בן-גוריון בקריית שדה-בוקר. לתלמידי המסלול גם כתב עת 'ישראלים', שבו רואים אור מחקרים חדשניים פרי עבודתם של הסטודנטים.
ניתן לשלב את הלימודים במסלול עם מחלקה נוספת בפקולטה למדעי הרוח והחברה או לצד שתי חטיבות נושאיות, כמו למשל, חטיבה ללימודי צבא ובטחון, חטיבה לפוליטיקה וממשל, חטיבה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי, חטיבה למחשבה מדינית וחברתית ועוד.