אם אתם מתעניינים בשפה בכלל ובעברית בפרט, מקומכם איתנו.
העברית היא שפה חיה, פעילה ותוססת, עם שורשים עתיקים והיסטוריה ארוכה וייחודית. החוג ללשון העברית באוניברסיטת חיפה מקנה לסטודנטים מבט מקיף, מעמיק ומגוון על השפה.
העברית נלמדת בחוג מנקודות מבט שונות: חקר המשמעויות בלשון (סמנטיקה), חקר הצירופים והמשפטים (תחביר), חקר צלילי השפה (תורת ההגה), חקר מבנה המילה (מורפולוגיה) וכן חקר הלשון מעבר לגבולות המשפט (חקר השיח, ובכלל זה דגש מיוחד על חקר העברית הדבורה) וחקר השימוש הלשוני (פרגמטיקה). כמו כן לומדים תלמידי החוג להכיר את העברית על תקופותיה: לשון המקרא, לשון חכמים, לשון תקופת הביניים והעברית בת-ימינו. ההיבט ההיסטורי של השפה מועשר בקורסים העוסקים בשפות שמיות אחרות, ובמקומה של העברית במשפחת השפות השמיות.
בנוסף, נחקרת העברית ממבט רב-תחומי בקורסים העוסקים בנקודות ההשקה בין השפה ככלי תקשורתי בסיסי לבין תחומים שונים, כגון לשון ותקשורת, לשון ופסיכולוגיה, לשון ומשפט.
תכנית הלימודים:
הלימודים במסלולים השונים מאפשרים היכרות מעמיקה עם תחומי מחקר מגוונים: הלשונות השמיות, הלשון העברית לתקופותיה, הבלשנות הכללית, המגוון הלשוני של העברית החדשה, הפרגמאטיקה וחקר השיח, ובכלל זה דגש מיוחד על חקר העברית הדבורה. כמו כן תהיה התייחסות גם תחומים משיקים ייחודיים כגון: לשון ומשפט, שתיקה, שפות סימנים.
מסלולי הלימוד:
-
מסלול מחקרי (א') עם תזה- מאפשר עריכת מחקר עצמאי.
-
מסלול נלמד (ב') ללא הגשת תזה
-
מסלול ב' עם התמחות בעריכה לשונית- מאפשר שילוב של מחקר והתמחות מקצועית.
-
מסלול מורים
אפשרויות התעסוקה בתחומי הלשון הן מגוונות: מחקר אקדמי וסיוע במחקר; הוראה: בבתי-ספר, הוראת עברית כשפה זרה לעולים חדשים והוראת עברית בקהילות יהודיות ברחבי העולם, הדרכת מורות חיילות העוסקות בהוראת העברית כשפה שנייה; לשון ומחשבים: עבודה בחברות מחשבים העוסקות בבניית לומדות לשוניות לפיתוח שפה או תוכנות המכילות ידע לשוני; לשון ותכניות לימודים: כתיבת תכניות לימודים בנושאי לשון, לשון וחברה, לשון ותקשורת; עריכה לשונית: במערכות עיתונים, באמצעי תקשורת אחרים, בעיתונות מקצועית ובהוצאות ספרים; תרגום ספרותי ותרגום סימולטני.