תרפיה במוזיקה היא מקצוע טיפולי פרא-רפואי המשתמש במוזיקה כדי לענות על צרכים פיזיים, רגשיים, קוגניטיביים וחברתיים של מטופלים בכל הגילים. תרפיה במוזיקה משפרת את איכות חייהם של אנשים בריאים ופוגשת את הצרכים של ילדים ומבוגרים הלוקים במוגבלויות או מחלה.
השתלבות תעסוקתית:
מטפל במוזיקה עובד עם מגוון אוכלוסיות בעלות צרכים טיפוליים שונים: התפתחותיים, קוגניטיביים, מוטוריים, חברתיים רגשיים ונפשיים. הטיפול במוזיקה מתרחש במסגרות טיפוליות וקהילתיות מגוונות: בתי ספר וגנים לחינוך מיוחד, בתי ספר ממלכתיים במסגרת מתי"א (עפ"י חוק השילוב בחינוך המיוחד), מרכזים טיפוליים, בתי חולים, בתי חולים פסיכיאטריים, פנימיות, מרכזי שיקום וקליניקה פרטית.
ייחודה של התכנית:
התכנית להכשרת מטפלים במוזיקה פועלת במכללת לוינסקי כשלושים שנים במסגרת בית הספר לחינוך מוזיקלי. התוכנית מכשירה בעלי תואר ראשון להיות מטפלים מיומנים בשימוש במוזיקה ככלי טיפולי מרכזי בעבודתם המקצועית. בתכנית מלמדים מיטב המרצים המביאים עמם לתכנית הלימודים ידע אקדמי, מקצועי ומעשי בתחום.
תכנית זו היא היחידה בארץ המשלבת בהכשרתו של המטפל במוזיקה את תחום התנועה והטיפול בתנועה. הנחת היסוד של התכנית היא, כי המוזיקה והתנועה ושילובן בידע פסיכולוגי ורפואי מהווים כלי ראשוני, לא מילולי, לביטוי של מצבים רגשיים ולטיפול בהם. התוכנית היא בעלת אוריינטציה קלינית, מתמקדת בגישות התפתחותיות ודינאמיות ומציבה את המוזיקה בשילוב התנועה כתופעות אנושיות אוניברסאליות בעלות פוטנציאל טיפולי בתחומי הפסיכותרפיה, הרפואה והחינוך.
התכנית מדגישה גם את הפן הקהילתי חברתי של הטיפול במוזיקה, המאפשר הכללה שיתוף ושילוב של מטופלים בחוויות יצירתיות, תרבותיות וחברתיות לשם שיפור איכות חייהם.
התכנית הינה תכנית ללימודי תעודה.
במסגרת הדיונים המתקיימים כרגע בכנסת, בנוגע לרישוי מקצועות הטיפול באומנויות, הוסכם כי בעתיד ידרשו לימודי תואר שני במקצוע זה כתנאי לקבלת תעודה ממשרד הבריאות. מכללת לוינסקי נערכת לפיתוח תכנית לתואר שני בהתאם לדרישות משרד הבריאות והמל"ג. לנוכח תהליך החקיקה המתקיים כרגע בכנסת, ייתכן ובוגרי התכנית יידרשו להשלים לאחר סיום הלימודים שעות השלמה לתואר שני וכן שעות סטאז' לפי הנחיות משרד הבריאות.
מבנה התכנית:
משך הלימודים בתכנית הוא שנתיים. בשל אופייה הקליני של התכנית היא נלמדת כחטיבה אחת ואינה ניתנת לחלוקה או שינוי. הלימודים במכללה: מתקיימים בימים א' ו –ב', (ימי לימוד מלאים). בשנה א' מתקיים יום של עבודה מעשית, בנוסף לימי הלימוד במכללה. בשנה ב' מתקיימים שני ימי עבודה מעשית בנוסף לימי הלימוד במכללה.
בתכנית מתקיימים לימודים התנסותיים ותיאורטיים המשלבים ידע, מחקר והתנסות בתחומים אלו:
♦ מוזיקה וטיפול במוזיקה
♦ תנועה וטיפול בתנועה
♦ פסיכולוגיה ופסיכותרפיה
♦ פרקטיקום.