אם נדרג את חמשת המקצועות "הסקסיים" והנחשקים ביותר נוכל לגלות ברשימה את עורכי הדין, הרופאים, בוגרי מסלולי מנהל עסקים, הפסיכולוגים והאדריכלים. סדרות טלוויזיה נעשו על כל אחד מארכיטיפים אלו- "טיפול אישי" לפסיכולוגיה, "אלי מקביל" למשפטנים, סדרות ריאליטי על אדריכלים. הרחק מאחור נמצא מקצוע מבוקש ואף נחשב לאפור ומשעמם והוא ראיית חשבון. לעומת עורכי הדין המפולפלים והצבעוניים, התדמית שנדבקה לרואי החשבון כוללת בתוכה אפרוריות כתוצאה מהתעסקות בניירת מספרית, לא מרתקת בעליל. למרות התדמית הלא מזמינה, אנו ערים לעלייה גדולה במספר הסטודנטים הלומדים את התחום, וזאת לאור הקלות בבחינות מועצת רואי החשבון שנחשבו עד לא מזמן לקשות למעבר.
לימודי חשבונאות נמשכים שלוש שנים, כאשר השנה הרביעית היא שנת השלמה מלאה. תקופת ההתמחות בראיית חשבון בישראל אורכת שנתיים והיא נחשבת כחובה וזאת על מנת לקבל זכאות לגשת למבחני מועצת רואי החשבון, המקיימת 15מבחנים (5 מבחני ביניים ו- 10 מבחנים סופיים) בהם מחויב המועמד לעמוד. שנת ההתמחות הראשונה חופפת ללימודי "שנת ההשלמה". במהלך אותה שנה צריכים הסטודנטים להתכונן גם לבחינות המועצה, מה שיוצר עבורם עומס בלתי נסבל ובלתי הגיוני. כתוצאה מהעומס הרב בשנה זו, סטודנטים רבים מתמקדים בעיקר בלמידה למבחני המועצה ולא מצליחים להשקיע את מרצם כראוי בשנה זו ולמעשה גם בשנת הלימודים שקדמה לה - שנת הלימודים השלישית לתואר. מציאות זו היא בעייתית במיוחד, מאחר ודווקא שנות לימודים אלו הן שאמורות להעניק לסטודנטים השכלה רחבה וחיונית שאינה ממוקדת בהכרח בבחינות המועצה.
משרדי רואי חשבון גדולים מתחילים לגייס סטודנטים להתמחות כבר בסוף שנה א' בגלל התחרות הגדולה בין המשרדים בניגוד למשרדי עורכי דין שמחפשים מתמחים מהשנה השנייה או השלישית. משרדי רואי חשבון קטנים יותר אינם אוהבים את השיטה הזו כי למעשה הם מסתכלים על ממוצע ציונים של שנה אחת בלבד. בשנה זו הסטודנט עדיין אינו יודע אם הוא רוצה להמשיך את התואר הקשה בחשבונאות או לחפש תחום אחר. יש לציין עם זאת, כי משרדים בינוניים קטנים אינם "נגררים" אחר הגדולים ואינם מתחילים לחפש שנתיים מראש.
מה מחפשים המשרדים?
-סטודנטים בעלי ציונים גבוהים של 85 ומעלה.
-סטודנטים בעלי רקע צבאי מעניין כגון עבר פיקודי, חיילים קרביים ובעלי תפקידים מעניינים אחרים.
-אנגלית ברמה גבוה מהווה יתרון בולט .
-ניסיון תעסוקתי הכולל עבודה עם אנשים, ספקים, לקוחות, עבודה בצוות וכו'.סטודנט שהיה מלצר ויש לו ציון של 84 יתקשה למצוא סטאז' במשרדים הגדולים. לעומת זאת - לסטודנט בעל ציון ממוצע של 84, ששירת בתפקיד קרבי בצבא ופתח עסק עצמאי , סיכויים טובים יותר להתקבל.
-התנדבות בקהילה מוסיפה גם כן כמה נקודות.
לאחר שקיבל הסטודנט פנייה ממשרד רואה חשבון גדול, הוא עובר מבחני מיון. ישנם משרדים ששולחים את הסטודנטים ראשית כל למבחנים ואח"כ מזמנים אותם למרכז הערכה ולראיון אישי. ישנם כאלו שמזמנים את הסטודנטים למפגש קבוצתי ותוך כדי המפגש שואלים שאלות על מנת לסנן מרואיינים. בכל המשרדים הגדולים מתקיים גם מבחן מיון באנגלית.
פרופ' יורם עדן, ראש ההתמחות בחשבונאות בבית הספר למינהל עסקים של המסלול האקדמי המכללה למינהל, מספר כיצד הם מסייעים לסטודנטים לחשבונאות לבדל עצמם על פני בוגרי מוסדות אחרים בתחום, בתחרות על מציאת ההתמחות.
"על מנת ליצור ערך מוסף - הסטודנטים שלנו מעודכנים תמיד בשינויים התכופים החלים בתקינה החשבונאית, מאחר ואנו דואגים לעדכן את תכניות הלימודים. ובעיקר- על מנת לקדם את בוגרינו בשוק העבודה, אנו מציעים לסטודנטים המצטיינים ללמוד מעבר לתוכנית הלימודים הרגילה - ובאופן וולונטרי, התמחות משנה שמעניקה להם ערך מוסף, באחד מ-3 הנושאים הבאים: התמחות בתחום טכנולוגיית המידע, התמחות בתחום שוק ההון האמריקאי והתמחות בתחום ניהול סיכונים (תוכנית המועברת בשיתוף עם משרד ראיית החשבון KPMG סומך חייקין). ערך מוסף אדיר עבורם בבואם לחפש התמחות. כמו כן, אנו מציעים תוכנית לימודים משולבת ללימודי חשבונאות ומשפטים. בנוסף, אדגיש כי ישנם יתרונות רבים עבור הסטודנט לכך שזהו בית הספר הגדול בארץ לחשבונאות. למשל, העובדה שכ- 500 סטודנטים חדשים מתחילים אצלנו לימודי חשבונאות מדי שנה, מאפשרת לסטודנטים שלנו גמישות רבה בהרכבת מערכת השעות. בנוסף, המכללה פועלת במספר דרכים כדי לסייע לבוגריה למצוא עבודה והתמחות, ע"י היחידה להכוון תעסוקתי שלנו הפועלת במלוא המרץ - החל במפגשי תעסוקה לסטודנטים ולבוגרי חשבונאות עם משרדי רואי חשבון ובכירי התחום אשר נערכים מדי שנה בקמפוס, דרך סיוע בתהליך שיבוץ והשמת הסטודנטים להתמחות במשרדי ראיית החשבון, וכלה בסיוע לבוגרים בתהליך מציאת עבודה".
גם בקריה האקדמית אונו יוצרים בידול בתוכניות הלימוד שלהם על מנת להגדיל את סיכויי הסטודנטים למצוא התמחות. רו"ח אייל שרבי, רכז ההתמחות בחשבונאות, הקריה האקדמית אונו אומר כי, "איכות ההוראה, המרצים המובילים בתחום בראשות פרופ' ירון זליכה וההקפדה על סטנדרטיים אקדמים גבוהים, תוך שימת דגש על יישומיות, מביאה את החוג לחשבונאות בלהוביל בבחינות לשכת מועצת רואי החשבון ואת הסטודנטים להתמחויות מעולות במשרדי רואי החשבון המובילים בארץ".
ומה אומרים המתמחים?
עומר סגל, בוגר החוג לחשבונאות הקריה האקדמית אונו, מתמחה כיום במשרד הנחשב ארנסט אנד יאנג. "התחלתי ללמוד חשבונאות לפני 4 שנים מיד לאחר שהשתחררתי מהצבא. לפני כן עבדתי במוטורולה ובהנהלת חשבונות. הלימודים מאוד קשים, אך המבחנים של המועצה סבירים והרוב עובר בציונים טובים. איך התקבלתי לארנסט אנד יאנג? שלחתי קורות חיים, זומנתי למרכז הערכה והתקבלתי. היתרון הוא המוניטין. לאחר שאקבל את הרישיון אוכל להתקבל כמעט לכל מקום רק בגלל המוניטין של המשרד בו התמחתי. היתרון הנוסף במשרד גדול הוא בין היתר גם השכר, התנאים והחופשות למבחנים . החיסרון העיקרי הוא שמקבלים פחות ידע מקצועי מאשר במשרדים בינוניים וקטנים"
התמחות נעימה!
קישור רלוונטי
פורום לימודי חשבונאות
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: