הפקולטה להנדסה היא כיום אחת הפקולטות הפופולריות ביותר באוניברסיטאות ובמכללות השונות ברחבי הארץ, זאת בשל העובדה שתחומי התמחות רבים נכללים תחת לימודי הנדסה ואף בשל העובדה כי קיים ביקוש רב בשוק לבוגרי הפקולטה. המסיימים לימודי הנדסה במסלולים השונים משתלבים בתפקידים רבים ומגוונים במשק וזוכים לתנאי תעסוקה מתגמלים.
לימודי הנדסה
לימודי הנדסה בארץ נחלקים למספר תת תחומים - הנדסת אלקטרוניקה, הנדסת חשמל ומכונות, הנדסת תעשייה וניהול, הנדסה אזרחית, הנדסת אנרגיה, הנדסה כימית ועוד. בתחילת המסלול לומדים הסטודנטים לימודי יסוד בהנדסה ובמדעים מדוייקים (מתמטיקה, פיזיקה וכד'), אך עם התקדמות הלימודים מושם דגש רב יותר על תחום ההתמחות בו בחר הסטודנט.
נושאי הלימוד מקיפים ובוגרי ההתמחויות השונות יוכלו למצוא עבודה במגוון תחומים, החל מפיתוח מוצרי קוסמטיקה (הנדסה כימית), דרך תכנון ובניית בניינים (הנדסה אזרחית) ועד ניהול ותכנון מערכות מיחשוב (הנדסת מחשבים).
בארץ ניתן ללמוד לתואר הנדסאי (כשנתיים לימודים) או לתואר מהנדס (לימודים מקיפים יותר הנמשכים כארבע שנים).
תנאי קבלה
מכיוון שמדובר במקצוע מבוקש, שתנאים טובים בצידו, רף הקבלה גבוה בהתאם. נתוני הקבלה באוניברסיטאות גבוהים משמעותית מאלה של המכללות - ברוב האוניברסיטאות תזדקקו לפחות לציון בגרות משוקלל 100 ולציון פסיכומטרי 680.
בנוסף, יש צורך בבגרות במתמטיקה ובאנגלית של 4 יחידות לפחות ולחלק מהמסלולים תידרש גם בגרות במקצוע מורחב נוסף (פיזיקה, כימיה, מדעי המחשב וכד').
במכללות תנאי הקבלה מקלים יותר, לרוב תזדקקו לבגרות בממוצע 70 ומעלה ולפסיכומטרי בציון 560 ומעלה.
עם זאת, במכללות המבוקשות תנאי הקבלה גבוהים יותר - בגרות 85 ומעלה וציון פסיכומטרי מעל 620.
חלק מהמכללות דורשות גם בגרות 4 יחידות במתמטיקה ובאנגלית ולעיתים גם בפיזיקה.
בנוסף, כדי להתקבל למספר מכללות תיאלצו לעבור מבחן פסיכוטכני או ראיון אישי בפני ועדת קבלה.
בין המוסדות ללימודי הנדסה בישראל ניתן למנות את: המכללה האקדמית להנדסה ירושלים, מכללת אפקה, מכללת אורט בראודה ועוד.
למי זה מתאים?
כמובן שתתי התחומים בהנדסה דורשים כישורים שונים, אך ננסה לעזור ולמנות מספר תכונות אופי הנדרשות מכל מהנדס, באשר הוא.
ראשית, כמתבקש מתנאי הקבלה ומתחומי הלימוד, כדי לסיים לימודי הנדסה בהצלחה יש צורך ב"ראש ריאלי".
קרי, חשיבה מתמטית ויכולת הבנה מתמטית יקלו על תקופת הלימודים ויאפשרו התאמה גבוהה יותר למקצוע בשלב מתקדם.
לימודי הנדסה כוללים נושאים רבים מתחום המדעים המדויקים ומי שרואה עצמו הומאני עלול להתקשות ולהיקלע לייאוש ותסכול מהלימודים עוד במהלך שנת הלימודים הראשונה.
בנוסף, זקוק המהנדס לחשיבה אנליטית ויכולת ניתוח - חלק מתפקיד המהנדס הוא מחקר ואנליזה של נתונים ומציאת פתרונות על בסיס הבנת הממצאים. מהנדס טוב יחזיק גם ביכולת ראייה כוללת של המצב - ההבנה כי השלם הוא יותר מסך חלקיו היא מרכיב עיקרי בעבודת המהנדס.
גם יצירתיות, באופן מפתיע, חשובה לתפקיד המהנדס, בעיקר כיום, כאשר יותר ויותר חברות וארגונים מבינים את חשיבות "הראש הפתוח" ויכולת השינוי, בכל הנוגע למציאת פתרונות לבעיות. מהנדס יצירתי יידע למצוא את הפתרון, גם במקום בו אחרים כשלו לפניו.
קישור רלוונטי
פורום לימודי הנדסה
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: