מהי הנדסה ביו רפואית?
תחום ההנדסה הביו רפואית הוא תחום אקדמי חדש יחסית - בארץ החלו ללמדו באוניברסיטאות לפני כ-20 שנה בלבד וגם היום ניתן ללמוד אותו במספר מצומצם של מוסדות להשכלה גבוהה.
הנדסה ביו רפואית שמה דגש על תחום ההנדסה ומתמקדת בתחומי ביולוגיה ורפואה.
תפקידו של המהנדס הביו רפואי הוא לתכנן, לפתח, לשפר ולייצר ציוד רפואי, דוגמת מכשירי MRI, אולטרסאונד, רובוטים ומצלמות לניתוחים וכדומה.
השאיפה של העוסקים בתחום היא להפוך את הטיפול הרפואי לפשוט, מהיר ונוח יותר עבור המטופל.
תכני הלימוד
לימודי הנדסה ביו רפואית מתמקדים בעיקר בתחום ההנדסה לצד קורסים נוספים הקשורים לביולוגיה ולרפואה.
הלימודים משלבים ידע תיאורטי עם ידע מעשי המוקנה בתרגול במעבדות וכוללים נושאים כמו לימודי יסוד במדעים מדויקים (פיזיקה, מתמטיקה, כימיה), ביוכימיה, ביולוגיה, תכנות, אלקטרוניקה, הנדסת חשמל, ביומכניקה ועוד.
במהלך השנתיים האחרונות ללימודיהם על הסטודנטים לבחור מסלול התמחות, מבין מגוון מסלולים דוגמת ביו-חומרים, הדמיה ומכשור רפואי, אותות ומערכות, המוצעים על ידי מוסדות הלימוד השונים. חלק ממוסדות הלימוד מציעים גם מסלולים מיוחדים לסטודנטים מצטיינים, כמו מסלול מקוצר לתואר שני בהנדסה ביו רפואית או מסלול מיוחד בן 9 שנים ללימודי הנדסה ביו רפואית ורפואה.
מטרת הלימודים היא להקנות לבוגרי התכנית את הידע והכלים הדרושים לפתרון סוגיות רפואיות באמצעים הנדסיים.
משך הלימודים ותנאי הקבלה
הנדסה ביו רפואית ניתן ללמוד לתואר ראשון במדעים (B.Sc), כאשר משך הלימודים במסלול הרגיל הוא 4 שנים.
כיום, חברות רבות מבינות את חשיבות תפקידו של המהנדס הביו רפואי והביקוש לאנשי מקצוע מהתחום עולה בהתמדה.
בשל כך ונוכח העובדה, כי רק מוסדות לימוד מעטים מציעים לימודי הנדסה ביו רפואית, עולה בהדרגה הביקוש ללימודים בתחום ותנאי הקבלה גבוהים בהתאם.
כדי להתקבל ללימודים תידרשו לציון בגרות משוקלל גבוה מ-100 וציון פסיכומטרי 700 ומעלה ובנוסף, בגרות ברמת 4 יחידות במתמטיקה בציון גבוה מ-80 או ברמת 5 יחידות בציון 70 ומעלה.
ברוב המקומות ידרשו גם פיזיקה או מקצוע ריאלי אחר ברמת 5 יחידות, בציון 70 ומעלה.
תנאי הקבלה ללימודים משתנים ממוסד למוסד ורצוי לבדוק מבעוד מועד את נתוני הקבלה למוסד בו אתם מעוניינים ללמוד.
אפשרויות תעסוקה
בסיום הלימודים יוכלו הבוגרים להשתלב בעבודה במכוני מחקר, אוניברסיטאות, חברות הייטק, מרפאות ובתי חולים ובחברות העוסקות במחקר ופיתוח מכשור רפואי או להמשיך לתואר שני בתחום או בתחום הנדסי אחר.
כדי להגדיל את הסיכויים למצוא עבודה בתום הלימודים, רצוי שתשקיעו בהתמקצעות כבר במהלך לימודיכם:
במהלך השנה האחרונה ללימודים אל תתפתו להירשם לקורסי הבחירה הקלים יותר, בחרו דווקא בקורסים הנחשבים קשים, עם התמקדות בהנדסת חשמל או הנדסת מכונות, אשר יסייעו לכם להתמקצע בתחום ולמצוא עבודה ביתר קלות בתום הלימודים.
מוסדות לימוד
ניתן ללמוד הנדסה ביו רפואיתבמוסדות הבאים: הטכניון, מכללת ספיר (מסלול מיוחד, המציע לסטודנטים שיעמדו בתנאים לעבור בתום השנה הראשונה ללימודים באוניברסיטת בן גוריון), אוניברסיטת תל אביב ועוד.
קישור רלוונטי
פורום לימודי הנדסה
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: