ההבדל המשמעותי בין מהנדס חשמל ואלקטרוניקה לבין הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה, הוא שמהנדס מתהדר בתואר ראשון בתחום ספציפי, שבו הוא בחר להתמחות, וההשכלה שלו כוללת ידע תיאורטי נרחב וידע מקצועי בתחום התמחות. הנדסאי לעומתו, מתמחה בתחום ידע מצומצם יותר אך גם לו ניתנת האפשרות לבחור נישת התמקצעות מועדפת. בשטח מי שפקח על העובדים הוא, עפ"י רוב ההנדסאי ואילו המהנדס עוסק יותר בתכנון
מה תלמדו?
תכנית הלימודים של הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה כוללת את הנושאים: תורת החשמל, אלקטרוניקה תקבילית, אלקטרוניקה ספרתית, תכנות מחשב, מיקרו מחשבים, מערכות ספרתיות, תכנון התקנים חשמליים והתאמת מעגלים חשמליים, מערכות הספק, עריכת תכניות חשמל ביתיות ותעשייתיות ועוד. בנוסף, הסטודנטים נדרשים להגיש פרויקט גמר בתחום ועמידה בבחינות גמר.
מסלולי ההכשרה שעומדים לרשות הלומדים מגוונים וכוללים, בין היתר: מגמת מכשור רפואי, מגמת תקשורת, מגמת מחשבים, מגמת אלקטרואופטיקה ועוד. בכל המגמות נלמדים הנושאים: אנגלית טכנית, פיזיקה, מתמטיקה, כימיה וכדומה. ההתמחות המוקנית מתבטאת בעיסוק בסיום הלימודים, כך שמי שמתמחה במכשור רפואי ילמד גם נושאים ששייכים לעולם הידע של הרפואה, כגון אנטומיה ופרמקולוגיה. מי שיתמחה בתקשורת נתונים ילמד גם תפעול רשתות, מערכות תוכנה ומחשבים. ללומדים במסלול אלקטרואופטיקה יתווספו הנושאים תהליכי ייצור במיקרואלקטרוניקה ועוד.
תכנית הלימודים של מהנדס חשמל ואלקטרוניקה, היא תכנית נרחבת ומעמיקה יותר ומטרתה להתאים ולהעשיר את התמחות הסטודנט לשוק העבודה ברמה הגבוהה ביותר. במהלך השנתיים הראשונות מוקנה ללומד ידע מעמיק בתחום הכולל את המקצועות: פיזיקה ומתמטיקה וכן למידה של מקצועות התשתית ההנדסיים ותוכנות מחשב מקצועיות. בשנה השלישית מתעמקים, עוד יותר, במקצועות ההנדסאים ולומדים במעבדות על מנת לרכוש גם ידע מעשי. רק בשנה הרביעית מתמחים בתחום נבחר, על בסיס כל תחומי התשתית שנלמדו עד כה. ההתמחויות כוללות את התחומים, בדומה להנדסאים, של תקשורת, עיבוד אותות, מחשבים, מערכות רפואיות ועוד. במוסדות רבים, הסטודנטים בוחרים שתי התמחויות.
גם במסלול מהנדס חשמל ואלקטרוניקה, נדרש כל תלמיד להגיש פרויקט גמר וזאת על בסיס הידע ובמיומנויות שרכש במהלך לימודיו.
מהם תנאי הקבלה?
מי שמעוניין בלימודי הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה, נדרש להציג תעודת בגרות מלאה או חלקית אשר כוללת ציון עובר במתמטיקה ואנגלית (3 יח') וציון עובר באחד ממקצועות העברית (2 יח'), ו/או תעודת גמר של מכינה טכנולוגית. במרבית המוסדות, מזמנים את המועמדים גם לראיון אישי ולמבחן התאמה.
תנאי הקבלה למסלול מהנדס חשמל ואלקטרוניקה, כולל תעודת בגרות מלאה בממוצע של שבעים לפחות, מתמטיקה ברמה של 4-5 יחידות (70 לפחות), פיזיקה 5 יח' (70 לפחות), ופסיכומטרי בציון מינימלי של 600.
לאלו שאינם עומדים בתנאי הסף מוצעים מסלולי השלמה, מכינות וכדומה ולחלק מן המועמדים תנאי קבלה שונים (עולים חדשים, בני 30+ ועוד).
כמה זמן?
מסלול הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה נמשך שנתיים ולעיתים אף שלוש (תלוי במסלול הלימודים הנבחר בוקר/ערב).
מסלול מהנדס חשמל ואלקטרוניקה נמשך ארבע שנים.
איזו תעודה?
הנדסאי - תעודת הנדסאי מטעם מוסד הלימודים ומה"ט.
מהנדס - תואר ראשון .B.Sc.
כמה עולה?
לימודי הנדסאי: 8,000 – 9,000 ₪ לשנה - נקבע ע"י מה"ט- המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע.
לימודי מהנדס: מתוקצב כ- 12,000 ₪ לשנה
האם יש עבודה?
התעשייה מחכה לכם! ועכשיו לפרטים... שוק העבודה קולט כל העת הנדסאים ומהנדסים מוכשרים ומומחים בתחום וככל שהטכנולוגיה מתפתחת כך הדריה לעובדים בתחום גדלה, הן בהיי טק והן בכלל התעשייה. הנדסאים יכולים כל העת להמשיך ללמוד ולהתפתח בתחום, דבר שנכון גם למהנדסים כמובן. להנדסאים הדרך להשלמת תואר מהנדס קצרה וישנם מסלולי לימוד רבים אשר מותאמים לבוגרי מסלול הנדסאי.
אפשרויות השילוב בעבודה כוללות חברות היי טק, מפעלים פרטיים, מוסדות ציבוריים וחברות פרטיות. בכל המקומות הללו מציעים לכם עבודה בתחום המחקר והפיתוח, פיקוח, ייצור, תכנון, שרות ועוד.
היכן לומדים?
התשובה לשאלה זו קצרה וחד משמעית – רק במוסדות לימוד בהם ניתן אישור מה"ט ומתקיימים בו מבחנים מטעמם שמקנים אישור לרישום בפנקס ההנדסאים או המהנדסים.
כמה מרווחים?
שכר התחלתי של הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה 7,000 ₪
שכר לבעלי ניסיון (5-8 שנים) 10,000 – 12,000 ₪
שכר התחלתי של מהנדס חשמל ואלקטרוניקה 8,000-12,000 ₪
שכר לבעלי ניסיון (5-10 שנים) 15,000 – 20,000 ₪
רוצים לדבר על זה? כנסו לפורום לימודי הנדסה
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: