חשיבות לימוד והכרת תחום ההשקעות בני"ע הינו בעל משמעות וחשיבות מכרעת.
החלטות לא טובות בנוגע לחסכונות ולהון האישי יכולות למחוק עשרות שנים של עבודה קשה.
כולנו, באם אנו מכירים בכך או לא, משקיעים את מרבית חסכונותינו בשוק ההון, בין אם בארץ או בשווקי חו"ל. לרובנו יש קופת גמל ו/או קרן פנסיה. הרפורמות הנרחבות בתחום החיסכון הפנסיוני הביאו לכך שכיום רוב השקעותינו נסחרות בבורסה לני"ע.
רפורמת וועדת בכר אילצה את הבנקים למכור את אחזקותיהם במוצרי ניהול ההשקעה שלהם (קרנות נאמנות, קופות גמל וקרנות השתלמות) וזאת בכדי לגרום ליועץ בבנק לתת את הייעוץ האובייקטיבי ביותר ללקוח.
האומנם כך המצב באמת? התשובה, כמו תמיד לא מוחלטת. לא אחת תתקלו ביועצים שלא מכירים את מגוון המוצרים בשוק - מי שמעוניין לרכוש תעודת סל עשוי לקבל הסבר שמדובר בקרן נאמנות (לא נכון) ומי שמבקש לרכוש קרן נאמנות של גוף פרטי ייענה ש"הבנק לא מוכר את הקרן" (גם לא נכון). עם זאת, רובם אנשי מקצוע ובעלי ראיה רחבה. על אלו תשמעו בדרך כלל מפה לאוזן, בעקבות התנסות מוצלחת של חברים.
התחרות הגוברת בשוק המוצרים הפיננסיים והפנסיוניים פועלת, בסופו של תהליך, לטובת הלקוח. ניהול ההשקעות מתבצע באופן מקצועי יותר ומשפיע על התשואה בתיקי הלקוחות. במשך שנים רבות השיגו מנהלי ההשקעות הפרטיים תשואות גבוהות יותר, באופן משמעותי, ממוצרי ההשקעה הבנקאיים. חוקית, לא יכול להיות מצב בו לקוח יבקש מפקיד ההשקעות בבנק לרכוש קרן נאמנות של גאון או כל גוף השקעה אחר (גופים פרטיים המנהלים קרנות נאמנות) ויענה שהבנק לא מוכר מוצרים אלו. היועצים עושים זאת לא מעט - לפעמים מתוך בורות, אבל לא אחת מתוך רצון למכור מוצרים של הבנק.
אז מה בכל זאת עושים?
ראשית מומלץ לקרוא עיתונות כלכלית ולראות מה קורה - להיכן השוק הולך, אילו מוצרים חדשים יש, ועל מה ממליצים אנשי המקצוע. אפשר להסתכל בטבלאות בעיתונות היומית ולראות אילו קרנות נאמנות עשו את התשואות הטובות ביותר (חשוב תמיד לזכור להתחשב גם בסיכון ההשקעה).
בשנים האחרונות קמו מכללות רבות המקיימים לימודי שוק ההון והכרות עם המכשירים הקיימים. מי שהזמן בידו ושואף להכיר וללמוד את הנושא יכול למצוא בהם פתרון משביע רצון.
מי שיש לו סכומי כסף קצת יותר גדולים, לרוב מעל 150-100 אלף שקל, יכול לשקול פניה למנהל תיקים. מנהלי תיקים קיימים גם בבנקים, אבל זהו תחום שפורח בעיקר במגזר הפרטי. מנהל תיקים הוא כמו יועץ השקעות, אך הוא עובר בחינה נוספת (בניהול תיקי השקעות) והסטאז' שלו ארוך ב-3 חודשים. מנהל תיקים, בדומה ליועץ ההשקעות, בונה ללקוח את התיק המתאים לו אישית ורוכש עבורו את המוצרים הטובים ביותר. בעוד שיועץ ההשקעות מוגבל בייעוץ בלבד מנהל התיקים מנהל בפועל את נכסי הלקוח וזהו הבדל משמעותי ביותר .מנהל התיקים מחויב לשאול את הלקוח שאלות שנוגעות להיקף הונו הכללי , רמת הסיכון שבה הוא רוצה, אילו סוגים של מכשירים פיננסיים רשאי מנהל התיקים לפעול, ועוד, וזאת על מנת ללבן את צרכי הלקוח.
בשל העובדה שניהול תיקים מחייב מעקב ופיקוח יומיומי על תיק השקעתיו האישי של הלקוח בשונה מייעוץ השקעות בלבד, תהליך שמצריך השקעה של זמן עבודה רב מאד, מקובל שמנהלי תיקים מנהלים סכומים גדולים יותר.
לסיכום, רצוי כי כל אחד מאיתנו יכיר ויבחין בין המכשירים הפיננסיים השונים הקיימים בשוק ההון.
ההכרות עם אותם מכשירים יכול שיגיע באמצעות קורסים שונים, קריאת ספרות מקצועית ועיתונים או כל אמצעי אחר.
לאילו בינינו שאין להם את הזמן, הידע או מעל הכול את הרצון לנהל ולבקר את תיקם האישי, ניהול תיקים מהווה בהחלט פתרון מקצועי ויעיל.
צור קשר
ליצירת קשר עם מוסדות ללימודי שוק ההון, לחצו על שם המוסד:
מכללת פסגות
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: