מה זה בעצם?
טיפול נפשי רגשי ולעיתים פיסי בעזרת בעלי חיים, הוכח כמסייע רבות לאיכות החיים של ילדים, נכים (פיזית), בעלי הפרעה נפשית או מוגבלות נפשית, חולים סופניים אוטיסטים, קשישים, נוער בסיכון, נוער עבריין, נפגעי סמים, אסירים ועוד. הסובלים מבעיות נפשיות רגשיות או התנהגותיות, כגון: חרדות בעיות קשב וריכוז, דיסלקציה, מתח, בעיות שילוב חברתי והסתגלות, אוטיזם,וכד'. אי לכך תחום הסיוע בעזרת בעלי חיים הפך לפופלארי בשנים האחרונות בעיקר בזכות ההכרה של משרד הבריאות והחינוך בחשיבות עזרתו לאוכלוסיות מוגבלות. החשיפה לתחום דרבנה בתי ספר לחינוך ומכללות ללימודי בריאות והרפואה המשלימה לפתוח מסלולי התמחות בטיפול בעזרת בעלי חיים ומספר התלמידים שביקשו ללמוד במסלולים אלו הולך וגדל משנה לשנה.
שילוב החיות בטיפול יכול אם כן לסייע למגוון רב של נושאים בהם ניתן לטפל בעזרתן, כאשר כל נושא טיפולי שכזה ייקח ממגוון היתרונות את היתרונות המתאימים לו עצמו.
בתחום הגופני/מוטורי/ שיקומי - המטופל לומד לעבוד עם כלים הדרושים לניקוי הכלוב או החיה. המגע, הליטוף, וההחזקה של החיה. כל אלה יחד יכולים לסייע בפיתוח מוטוריקה וקוארדינציה ועוד.
בתחום הקוגנטיבי - שילוב בעלי חיים אם בטיפול עצמו ואם כחלק מטיפול בפינת החי מאפשר פיתוח מיומנויות קוגנטיביות, הבנת תהליכים, ציור, תצפיות ועוד.
בתחום הריגשי- העבודה עם בעלי חיים מאפשרת למטופל להתחבר לעולם הריגשי שלו, מספקת תחושות של הצלחה, בטחון עצמי, מודעות עצמית, פיתוח דימוי עצמי חיובי .החיה מספקת אובייקט השלכה לרגשות ומאפשרת עיבוד ברמה הפסיכולוגית ועוד.
בתחום החברתי- נמצא כי עבודה עם בעלי חיים מורידה את רמת האלימות, משפרת תקשורת בין אישית, פיתוח אינטיליגנציה תוך אישית ובין אישית, הכוללים גם פיתוח אחריות אישית, ריסון עצמי, דחיית סיפוקים, הגברת מודעות לזולת, כלומר לצורכי החיה ולטיפול בהן ועוד.
בתחום החינוכי- בעיקר במסגרות עם ילדים ונוער. הקניית ידע, פיתוח חשיבה סיבתית, היכרות עם תהליכי החיים- כמו לידה, הריון, או מוות ועוד.
היכן לומדים?
טיפול בעזרת בעלי חיים ניתן ללמוד במסגרת מכללות לחינוך והוראה, בתי ספר לרפואה משלימה, ובמכללות ללימודים פארא וטרינרים.
מה לומדים?
מושגים בסיסיים בפסיכופתולוגיה ואוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, פסיכותרפיה, גידול בע"ח ורווחתם, התנהגות בע"ח, הכרת החיה וטיפוחה ככלי טיפולי, איפיונים פסיכולוגיים של בע"ח, זואולוגיה, וטרינריה, פיתוח מיומנויות אישיות כמטפל, קשר אדם-חיה ועוד.
תעודה
מסלול הלימוד הוא כשנתיים ובסיומו מקבלים תעודת "מטפל בעזרת בע"ח " מטעם בית הספר.
מה עושים עם זה?
לאחר סיום הלימודים ניתן להשתלב בקליניקות של מרכזים לאבחון וטיפול בכל רחבי הארץ, בבתי ספר, גני ילדים, מוסדות נוער, בתי אבות, חוות טיפוליות (למסיימים במגמת בע"ח), מוסדות חינוך וקהילה, עמותת אלווין, הוסטלים ברחבי הארץ, קופות חולים. ניתן לפתוח גם קליניקה פרטית לאבחון וטיפול.
צור קשר
ליצירת קשר עם מוסדות ללימודי טיפול בעזרת בעלי חיים, לחצו על שם המוסד:
מכללת לוינסקי
מכון מגיד ללימודי המשך
בית הספר האמריקאי למקצועות הרפואה
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: