לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, ממליצים ד"ר טל שביט וסיגלית עליש, מרצים במסלול האקדמי המכללה למינהל, לסטודנטים הצעירים המצטרפים השנה לחיים האקדמיים כיצד ללמוד וכיצד לחסוך כסף באקדמיה:
סיגלית עליש, מרצה בקורס שיפור אסטרטגיות למידה במסלול האקדמי המכללה למינהל ממליצה:
והעיקר בלי לחץ- תחילת הלימודים יכולה להיות אירוע מלחיץ. עם זאת, אל תאבדו את עצמכם בכל ההתרגשות. תכננו לעצמכם זמן חופשי, אל תלמדו ברצף מבלי להחשיב את צרכיכם הבסיסיים. כל אדם צריך זמן אישי לנפש- אל תוותרו עליו. אל תלמדו כשאתם לא מרוכזים רק כי אתם לחוצים, למידה במצב של חוסר ריכוז עלולה לגרום לתסכול ולקליטה חלקית של החומר. היו קשובים לצרכים וליכולות של עצמכם. לא בכפייה...
בדקו מתי שעות השיא שלכם- לכל אדם ישנן שעות בהן הוא לומד טוב יותר משעות אחרות. חשוב לדעת מהם שעות השיא שלכם, השעות בהן אתם קולטים חומר טוב יותר. לשם כך אל תסתפקו באמירות שונות שאתם שומעים מאחרים. סטודנטים רבים מציינים כי הם "לומדים הכי טוב בלילה" או "לומדים הכי טוב בלחץ זמן" מבלי שהם בדקו זאת כלל. ערכו ניסוי אמפירי: נסו לקרוא מאמר בשעות שונות של היום, אל תסתפקו בקריאה מרפרפת אלא בקריאה של ממש שאחריה תוכלו להבין ולנתח את מה שקראתם. בכל סשן של קריאה בידקו כמה עמודים הצלחתם לקרוא עד שהפסקתם להבין. כך תוכלו לדעת באילו שעות מוחכם "סופג" יותר חומר בצורה יעילה.
שימרו על ראש פתוח- הלימודים האקדמים באים, לרוב, אחרי צבא, שנת שירות או הפסקה כלשהי באימון המוח בכל הקשור ללימודים. לכן, רוב הסטודנטים לומדים על עצמם ועל יכולות הלמידה שלהם דברים חדשים בתקופת החיים הסטודנטיאליים. השתדלו שלא לבוא עם דעה קדומה על עצמכם בנושא כישורי למידה. שימרו על ראש פתוח לטכניקות למידה חדשות לכם ולעובדות שלא ידעתם על עצמכם.
נהלו את הזמן שלכם- כל סטודנט/ית מכיר/ה את הסיטואציה: ישנן שתי עבודות להגיש , לבקר את הסבתא, לעבוד לפחות שלושה משמרות וללמוד למבחן. חשוב לנהל את הזמן. אל תתנו לכל המטלות לנהל אתכם. נהלו יומן או טבלה שבועית. הכלילו ביומן את כל ההתחייבויות שלכם: עבודה,לימודים ומחוייבויות שונות. רישמו מתי אתם משבצים לימודים בבית ואל תתפשרו על התכנון בקלות.
למדו לאורך כל השנה- סטודנטים רבים לומדים את החומר רק לקראת המבחן. בדרך זו עולה לחץ הלימודים ויורדת לרוב, איכות הלמידה. חוץ מזה אינכם יודעים מתי תנחת עליכם מטלה שתצטרכו לבצע בפתאומיות, לכן רצוי לא להשאיר את הלימוד לרגע האחרון. היו עקביים עם חומר הלימוד בכתה.
אל תזניחו לקויות למידה- בשנים האחרונות קיימת מודעות גדולה יותר לבעלי לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז. אם אתם יודעים או חושדים שאתם בעלי לקויות או הפרעות, עירכו אבחון מקצועי שיקבע מה מצבכם בתחום זה. רבים מהסטודנטים מחכים עד סוף הסמסטר הראשון (לקראת המבחנים) ורק אז עורכים את המבדקים הבוחנים את כישורי הלמידה. כמו כן חשוב לזכור שהמבדק אינו רק מקנה הקלות במבחנים אלא מלמד אותנו על כישורינו וכיצד נתגבר על קשיינו. לכן חשוב לערוך את המבדקים מוקדם ככל האפשר. גם סטודנטים שערכו בעבר את המבדק צריכים לוודא שהמבדק שבידם תקף.
ד"ר טל שביט, מומחה למימון ומרצה בבית הספר למינהל עסקים של המסלול האקדמי המכללה למינהל מונה מספר המלצות כיצד לחסוך במהלך השנה
שנת הלימודים בפתח ומלבד הדאגה לציונים מתחילה הדאגה למינוס בבנק, בחופש היה זמן לעבוד ולהרוויח כסף או לחילופין לנוח קצת אבל הנה חוזרת התקופה העמוסה...
לכבוד הסטודנטים הוותיקים יותר ובמיוחד לאלה הוותיקים פחות - כמה טיפים קטנים לעבור את השנה בשלום:
כולנו צריכים גבולות- חשוב ללמוד לנהל את החיים עם תקציב חודשי. חיים עם תקציב יאפשרו לכם להימנע מאוברדרפט וחובות. בתקציב יש לתכן את ההכנסות (הורים, עבודה וכו') ואת סדר העדיפויות הכלכלי. בשלב זה של החיים אם אי אפשר לחסוך לא חייבים.
גם אם אתם בטוחים שאין סיכוי לקבל את המלגה תמיד תגישו את הבקשה, לכל מקום אפשרי - מגן הילדים שבו הייתם, העירייה של העיר בה גדלתם, העדה לה אתם שייכים וכו'. ספר מלגות מלא תוכלו לקבל באגודת הסטודנטים.
אין כמו בבית...
גם אם אתם חוששים שלא תתקבלו למעונות, תמיד כדאי לנסות. הגישו בקשה ותחזיקו אצבעות. למרות הירידה ברמת החיים לעומת מגורים בדירה החסכון הכספי הוא רב.
ואם בכל זאת התפנקתם או שקיבלתם תשובה שלילית ועליכם לשכור דירה אל תשכחו שיש במשוואה עוד כמה פרמטרים שכדאי לקחת בחשבון פרט לשכר הדירה:
עלות המסים התלויים בדירה (ארנונה, ועד בית)
עלות ההגעה לאוניברסיטה (אוטובוס או רכבת)
מספר השותפים: למרות חוסר הנוחות העלות תמיד תהיה נמוכה יותר כאשר גרים בדירה כמה שותפים. לא רק בגלל שכר הדירה גם בגלל המסים שיתחלקו על מספר גדול יותר של שותפים.
דע את זכויותך! בכל מקום בו ניתן לקבל הנחה קחו אותה.
מי שגר בדירה שכורה יכול לקבל בחלק לא קטן של העיריות הנחה בתשלומי הארנונה. הנחה ברכבת ובמקומות רבים אחרים יכולה לחסוך לאורך זמן סכומי כסף לא קטנים.
מגיע לך יותר- נצלו מסלולי תשלום מיוחדים לסטודנטים. למשל, בחברות הפלפון.
זבנג וגמרנו-כאשר לוקחים הלוואה וכשמשלמים בתשלומים תמיד משלמים יותר מאשר בתשלום במזומן.במידה ואתם צריכים הלוואות לשכר לימוד בדקו מה תנאי ההלוואה שהמדינה נותנת או מה מציע מקום העבודה של ההורים, שתי האופציות תמיד עדיפות על הלוואה מהבנק.
גם בתשלום שכר הלימוד בפעם אחת תקבלו הנחה מול תשלומים לשכר לימוד. חשוב לזכור- אף פעם לא תצליחו להתחמק מתשלום, רק שלהלוואות ותשלומים תמיד תתוסף גם הריבית לעלות הבסיסית.
ארוחה משפחתית- קניה אחת גדולה בסופר פעם במספר שבועות עדיפה על קניות קטנות במכולת או בפיצוציה. מכיוון שסטודנט אחד לא צורך כמות גדולה של מצרכים ולא מסוגל להוציא בפעם אחד סכום גדול של כסף, אפשר להתארגן בקבוצת קניה בסופר ולזכות ביתרון הגודל. למשל: בסופרים הגדולים יש מבצעים רבים של קבלת מוצר חינם בקניה של שניים וכו'.
קניה משותפת של 3-4 סטודנטים תאפשר לכולם לחלוק בהנחות ומבצעים והן להנות ממחירי סופר זולים.
ללא עישון- ההצעה הטובה ביותר לחיסכון בעלות הסיגריות היא כמובן להפסיק לעשן (שלא לדבר על הבריאות..) אולי קצת מספרים יעזרו לכם להחליט: הוצאה ממוצעת של 15 ₪ ביום על סיגריות הופכת להוצאה של 450 ₪ בחודש ול- 5,400 ₪ בשנה (אתם מעשנים קרוב ל- 50% משכר הלימוד שלכם..).
אך מכיוון שאנחנו ריאליים– השתדלו לקנות את הסגריות שלכם סיגריות בדיוטי פרי.
כן, כן נסיעה לחו"ל לא ממש עוזרת לחסוך אבל תמיד אפשר למצוא מישהו שנוסע לחו"ל ולנצל אותו. החסכון יכול להגיע ל 2,500 ₪ בשנה בממוצע.
עזרים אקדמיים-לפני כל קניית ספר לימוד כדאי לבדוק אם מתבצעת רכישה מאורגנת של כל הסטודנטים בקורס ולקבל הנחה לכמות (ובמידה שאין ניתן לארגן כזו). כמובן שקניית ספרים משומשים זולה תמיד (ובהרבה) מספרים חדשים.
גם אמצעי לימוד אחרים כמו מחשבון פיננסי, או שולחן ניתנם לקנייה מאורגנת או ביד שנייה.
אין צורך להתחיל לחיות על לחם לבן ולבן וגם לא להפסיק לכבס או להתקלח רק במים קרים. ההצעות הללו הן עצות קטנות שבשורה התחתונה יוסיפו לכם מרווח נשימה קטן. זכרו תמיד, הלימודים הם השקעה לטווח ארוך. כל שנת השכלה מגדילה את השכר בישראל ב 10% בממוצע.
בואו להתייעץ אתנו בפורום ייעוץ לימודים
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: