מה זה בעצם?
משפטים היה מאז ומתמיד תחום מאוד נחשק, הן בקרב התלמידים והן בקרב האמהות היהודיות באשר הן.
תואר במשפטים הינו תואר יוקרתי, מאתגר ומהווה פלטפורמה לתחומי התמחויות שונים.
המטרות המנחות של המערכת המשפטית הם להקנות סדר וצדק לכלל האוכלוסייה. על המשפטן להיות בעל ידע רב, לפרש ולהחיל את הנורמה המשפטית ולהבין את עולם המושגים והמסורת של הפרשנות המשפטית. בפועל עורכי הדין עוסקים בייצוג, ייעוץ וטיפול באזרח במסגרת המערכת המשפטית. הלימודים מקנים חשיבה משפטית והסמכה במשפטנות בהתמחויות שונות.
מה לומדים?
תוכנית הלימודים למסלול משפטים נמשכת כשלוש שנים וחצי .
ניתן ללמוד במסלול חד- חוגי או לחלופין דו- חוגי בשילובים שונים כמשפטים וכלכלה, משפטים ומחשבים, משפטים ופסיכולוגיה וכו'.
בין המקצועות הנלמדים: דיני עונשין, דיני חוזים, דיני תאגידים, דיני משפחה וירושה, משפט פלילי, תורת המשפט, מדינה ופוליטיקה, יסודות בכלכלה למשפטנים ועוד.
במהלך
לימודי משפטים ניתן להתמחות בתחומים שונים ומגוונים כגון: פלילי, מסחרי, אזרחי, מקרקעין, בנקאות, דיני תאגידים, יישוב סכסוכים, משפט ומגדר, משפט ויחסים בינלאומיים ועוד.
היכן ניתן ללמוד?
במוסדות לימוד אקדמיים: אוניברסיטאות ומכללות.
תעודה?
תואר L.L.B בוגר במשפטים.
מה עושים עם זה?
חלק מבוגרי המשפטים משתלבים במקצוע עריכת הדין כאשר מקצוע זה מאופיין במגוון רב של משרדים המתמחים בטווח רחב של תחומי עיסוק משפטיים כגון נדל"ן ועסקים תחום אזרחי - מנהלי, תחום דיני המשפחה, משפט בינלאומי ציבורי, תחום חברתי - זכויות אדם ושיווין, תחום פוליטי – משטר, ממשל וכו'. בנוסף משתלבים עורכי דין ומשפטנים בארגונים כלכליים ובחברות עסקיות כיועצים משפטיים, מנהלים עסקים.
מה קורה בשטח?
בוגר שסיים את
לימודי משפטים ויצא לשוק העבודה, יצטרך לעבוד כסטאז'ר במשך שנה במשרד עורך דין מוכר.
העבודה כרוכה בשעות נוספות, לעיתים כ-12 שעות ביום ואף יותר, השכר הוא קצת מעל שכר המינימום.
עורך דין בשנתו הראשונה מרוויח כ-5,000 ₪ לחודש, אולם זה מותנה במשרד בו הוא מתמחה.
לאחר סיום הסטאז' צריך לעבור את הבחינות של לשכת עורכי הדין בהצלחה בכדי לקבל רישוי לעבוד כעורך דין.
כיום, בארץ יש כ-33 אלף עורכי דין. השוק רווי בעורכי דין והביקוש עולה על ההיצע.
ההערכה היא כי בישראל מידי שנה מסיימים את לימודיהם כ-2,500 משפטנים. חלקם הגדול של בוגרים ממשיך להתמחות במקצוע עריכת הדין. התחום מאופיין בביקוש גבוה של סטודנטים, היות וההשכלה המשפטית נתפסת כמהווה נדבך מהותי וחשוב להצלחתם בהשתלבות בתחומים רבים ומגוונים בשוק העבודה בארץ, ולאור תפיסת ההשכלה המשפטית כמעמיקה, איכותית ורחבת אופקים.
התחום הנדרש ביותר בשוק העבודה הוא תחום המשפט המסחרי בשל המשכורות הגבוהות.
ככלל לאחר שלוש שנות ניסיון טווח המשכורת נעה בטווח 7,000-17,000 ₪ בחודש.
חשוב לדעת ש...
עריכת דין נחשב למקצוע יוקרתי והינו מבוקש על ידי תלמידים רבים. אולם, בשל העובדה כי קיימים מוסדות רבים להכשרת משפטנים ומספרי הבוגרים רק ההולכים וגדלים, יש הטוענים כי תחום זה רווי ומקשה על ההשתלבות כעורך דין במשק כעורך דין. מאידך, חברות וארגונים מתחומים שונים תרים אחר בעלי השכלה משפטית לתפקידי ניהול, ארגון וייעוץ רבים. בנוסף, בוגרים רבים בוחרים להתפתח בכיוונים שונים שאינם מתאפיינים בעשייה משפטית גריידא.
למי מתאים ללמוד משפטים?
תחום ההשכלה האקדמית במשפט ייחודית מאד ביכולת לתת מענה למרב "סוגי האנשים" האישיות והשאיפות האנושיות. על מנת להיות משפטן נדרשת ממועמד יכולת הפשטה, הבנה, סקרנות ועניין רב בבני אדם, סביבת חייהם ואיכותה, כמו גם עניין במימד הפוליטי-חברתי, העסקי והפילוסופי של החיים בארץ ובעולם. יש מי שיכולותיהם הכמותיות והריאליות יבואו לידי ביטוי ביכולת למצוא הנאה ועניין בתחום העיסוק העסקי. יש מי שראייתם החברתית, אנושית תוליך אותם לבחור בהעמקת הידע ורכישת הכלים הנדרשים לפעילות בתחומים אלו ורבים אחרים יוכלו לרתום את יכולותיהם האינטלקטואליות והארגוניות להתמחות בתחומי חברה ומשפט הנובעים מיכולותיהם אלו.
דרישות התפקיד
חיי עורך הדין אינם קלים ומורכב מאתגרים קשים ורבים. רובם נדרשים לשעות עבודה רבות, לגמישות ונכונות לתת מענה ללקוחותיהם בשעות שונות ולהשקעה רבה מאד בכל מרכיבי תחום העיסוק. הם נדרשים לכושר ביטוי גבוה מאד ויכולת התנסחות איכותית בכתב ובעל פה. ימיהם של אלו העוסקים בייצוג לקוחות, מושפעים מאד מטבעו של המקצוע העוסק בעימותים ובמתחים בין אנשים ובין חברות. אלו מהם שעוסקים במשפט עסקי, בינלאומי נדרשים לעיתים גם לנסיעות לחו"ל.
בתפקידים אחרים הנגזרים מההשכלה המשפטית נעשה שימוש בידע הנלמד, ביכולת לפרק ולנתח מצבים, להפיק מהם מידע ולהסיק מסקנות בתחומי חיים רבים ומגוונים.
- היחס בין מס' הסטודנטים למשפטים ועורכי הדין בישראל לבין גודל האוכלוסייה הוא הגדול בעולם.
הנתונים בכתבה הם באדיבות ד"ר גיא רוטקופף, המסלול האקדמי המכללה למינהל
צור קשר
ליצירת קשר עם מוסדות המלמדים לימודי משפטים, לחצו על שם המוסד:
המסלול האקדמי המכללה למינהל
המרכז האקדמי למשפט ולעסקים
הקריה האקדמית אונו
המכללה האקדמית נתניה
המכללה האקדמית צפת
קישורים כלליים
פורום לימודי משפטים
עיין ברשימת המוסדות האקדמיים בהם תרצה ללמוד. השאר פרטים ונציג המוסד המבוקש ייצור
עמך קשר בהקדם: