שלום רב,
שמחתי לגלות כי יש פורום העוסק בדיוק בשאלות הגדולות בהן אני עסוקה בימים אלו.
בשנה האחרונה סיימתי תואר ראשון בפסיכולוגיה- כמקצוע ראשי, ובסוציולוגיה ואנתרופולוגיה כמקצוע משני. מאד נהנתי מלימודי אולם היום אחרי שכל זה מאחורי אני שוב ניצבת מול אותן שאלות שהיו לי עוד לפני שהתחלתי בכלל ללמוד- לאיזה כיוון ללכת?
מכיוון שמעניינים אותי תחומים רבים אני שואלת את עצמי איך אוכל לשלב והאם זה בכלל אפשרי.
מבחינת מבחן הולנדר שעשיתי באתרכם שלושת הטיפוסים הם 1) אומנותי 2) חברתי 3) יזמי (לפי הסדר הזה). ולכן מסתבר שהצד האומנותי כנראה יותר דומיננטי מהחברתי בו השקעתי עד כה.
אילו מקצועות לעתיד יכולים לשלב בין תכונות אלו?
שנית, רציתי לשאול- פרט לאלו שיודעים מגיל אפס במה הם רוצים לעסוק, כל השאר בערך מנחשים ולא תמיד מוצאים את עצמם במקום הנכון להם, איך בסופו של דבר אפשר לעשות בחירה נכונה?
תודה רבה!
מיכל תירוש | 10:06 30/01/07
כמו שכתבת, רוב האנשים אינם יודעים מגיל אפס מה הם רוצים לעשות, וגם אלה שכן, הרבה פעמים מתבגרים, נחשפים יותר לעולם ואז משנים את דעתם. נראה לי שזה משהו שחשוב לקחת בחשבון- שלעיתים הכיוונים והבחירות התעסוקתיות משתנות, ומה שמאוד התאים או רצינו בעבר, לא בהכרח מתאים כיום. כך שבחירה תעסוקתית זה לא בהכרח משהו שגורף "לכל החיים" .
מהבחינה הזו האופן בו מתנהלים היום דברים ב"שוק העבודה" מאוד מקל על העניינים, כי היום, בניגוד לבעבר, בהחלט מקובל שאנשים מחליפים או משנים את הקריירות שלהם. אנחנו כבר לא במצב בו אנשים מתחילים לעבוד במקום כלשהו מגיל 20+ ונשארים בו כל החיים. רוב האנשים מחליפים מקומות עבודה, תפקידים, עיסוקים וכו'- ובעיני זה משהו שבהחלט הגיוני ורצוי.
כך שעלינו תמיד לקחת בחשבון שמה שאנחנו בוחרים צריך להתאים לעכשיו (וכמובן שכדאי לוודא שיש גם עתיד שנראה לנו כרגע) ושבעתיד, אולי דברים ישתנו.
אני מתייחסת לזה כי אני חושבת שמה שאמרת לגבי זה שאנשים לעיתים לא בטוחים מה בדיוק מתאים, מנסים ורואים- הוא דבר שבהחלט קורה ובעיני הוא מאוד נכון, ואולי תהליך יותר טבעי ונכון מאשר לנסות לקבוע מראש מה בדיוק ו"להיות סגורים".
כאמור, בעיני הדרך הנכונה לבצע בחירה נכונה היא להבין מה בעצם כן/ לא רוצים ומה כן/לא מתאים באופן אישי. והדרך לדעת את זה היא היכרות עם עצמי- ולרוב, כדי להכיר את עצמי אני צריך/צריכה להתנסות בדברים. כך שלדעתי אדם שהתנסה בדברים, קל לו יותר לבצע בחירה מתאימה, נכונה ומושכלת. הבעיה היא כשאין די התנסויות.
בתהליך ייעוץ תעסוקתי, מה שאנו מנסים לעשות זה לעבור עם האדם על התנסויות שבכל זאת היו לו בעבר, ולסייע לו להפיק מהם מסקנות ו"לקחים". לעיתים, בעזרת מבחנים למשל, יש ניסיון לתת לו עוד קצת התנסויות (בצורה מאוד מתומצתת ומועטת, כי כמה כבר אפשר להספיק ביום?- וזה כמובן, לא שווה ערך להתנסויות ב"עולם האמיתי").
בדרך זו, ניתן לסייע לאותו פונה להגדיר לעצמו מה בעצם הוא/ היא מחפשים ואז יותר קל לכוון אותם.
כאשר, מטבע הדברים, לא ניתן להיות בטוחים ב- 100%, ואת זה כדאי וחשוב לקחת בחשבון (וזה כמובן, נכון לכמעט כל הדברים בחיים). מה שבעיני כן מגדיר בחירה נכונה היא בחירה שאני יכולה להבין ולהסביר לעצמי למה עשיתי אותה. שברורים לי השיקולים שהנחו אותי ואני במידה זו או אחרת שלמה עמם. וזה בהחלט משהו, שלמשל, ייעוץ יכול לסייע בו.
בקיצור, קיבלת תשובה קצת ארוכה, שבעצם אומרת שניתן לעשות בחירה הגיונית מובנת וברורה, אך כמו בדברים אחרים בחיים, אם החיפוש הוא ביטחון של 100%- את זה אין. דברים משתנים, וייתכן גם שתגיעי בהמשך למסקנה שבחרת בשיקולים הלא נכונים. הניסיון הוא להימנע מכך, אך בחיים אין הבטחות.
לגבי ההתלבטות שלך מה הלאה, נראה לי שלהסתמך רק על השאלון, זה ממש לא הגיוני. סיימת עכשיו לימודים- זו התנסות חשובה מאוד שוודאי למדת ממנה לא מעט על עצמך ועל העדפותיך. לדעתי, מניתוח של מה שלמדת על עצמך דרך התנסות זו ואולי התנסויות נוספות בחייך/ במהלך הלימודים ומה גילית שאת אוהבת או שחסר לך, תוכלי להפיק לא פחות ואולי אפילו יותר מאשר בשאלון. כך שאני מציעה לך לנסות לשאול את עצמך מה גילית על עצמך בזמן הלימודים? מה היה חסר לך במהלכם? במה נראה לך שתהני לעסוק? איך היית רוצה לבטא את עצמך (הטיפוס האומנותי שציינת)? וכו'.
לפני שמתחילים לעבור על מקצועות, צריך לעשות קצת "סדר" במה שאת יודעת, או יכולה לדעת מבפנים.
ואם בכל זאת את צריכה דוגמאות למקצועות, התייחסתי ל"פרופיל נטיות" כפי שתיארת אתמול או שלשום, אז יש לך תמיד אפשרות לדפדף אחורה..
בהצלחה,
מיכל
על התשובה הארוכה והברורה והזמן שהקדשת בשבילה