בשנים האחרונות הולכת ומתעצמת המודעות וההבנה לתופעת הסמים ואלכוהול בחברה הערבית בישראל. השימוש בסמים ואלכוהול החל ממצבים של שימוש לרעה (drug abuse ) ועד למצב תלות והתמכרות (drug dependence ) מציבים אתגר טיפולי הכולל בתוכו התמודדות עם מצבים של גמילה פיזית ויחד עימם בניית מערכת תמיכתית שיקומית. אתגר זה אף גדול יותר בהתמודדות עם שימוש באלכוהול וסמים בקרב האוכלוסיה הערבית.
התכנית מיועדת לאנשי מקצוע בתחום הטיפול והרווחה העובדים עם אוכלוסיית נוער ומבוגרים של משתמשים בחומרים פסיכואקטיבים. ייחודה של התוכנית הינו בשילוב בין הידע מתחום הסמים וההתמכרויות לבין לימוד הצרכים הייחודיים של החברה הערבית תוך הדגשת הכוחות הפועלים בחברה זו ורתימתם לעבודה הטיפולית.
הקורסים הנלמדים:
מבוא לתחום ההתמכרויות, מבוא להתמכרויות, קורס 12 הצעדים, סוגי סמים, סדנת חשיבה יצירתית, גישות להתמודדות עם סמים ואלכוהול בחברה הערבית. יושם דגש על לימוד טכניקות עבודה מעשיות וכן על אופן שילוב הידע הנרכש בעבודה הטיפולית עם המגזר הערבי על מאפיניו הייחודיים.
מרצי התוכנית:
דר' (עו"ס) וליד חדאד MA , בעל ניסיון רב בתחום עבודה מערכתית עם נפגעי סמים, מפקח ארצי למגזר הערבי הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול- המשרד לביטחון פנים, קצין מבחן וחוקר נוער לשעבר.חבר בצוות הבינלאומי למלחמה בסמים במסגרת ועדת האו"ם למלחמה בפשיעה וסמים באפריקה והמזרח התיכון ( UNODC ).
פאתן ח'ורי – סבאג – קרימינולוגית, בעלת ניסיון רב כמרצה בתחום הקרימינולוגיה, שימשה בעבר כחוקרת משטרה בהתמחות בתחום אלימות במשפחה ועבירות מין. מומחית בתחום ייעוץ ופיתוח ארגוני (חברה באיפ"א). יו"ר לשכה משפטית ויצו חיפה. מנחת סדנאות לנשות מכורים ונשים מוכות, יועצת לתחום מניעת הטרדה מינית בארגונים ומקומות עבודה.
אמג'ד מוסא – פסיכולוג חינוכי, מומחה בתחום של טראומה ומצבי חירום, ממלא תפקיד של רכז למצבי חירום במגזר הערבי. מומחה בתחום של טיפול, זיהוי ומניעה בעבודה עם נוער ומבוגרים נפגעי סמים ואלכוהול, איש צוות בכיר בשפ"י, מחוז צפון. משמש כמנחה ומרצה בתחום מניעת השימוש בסמים ואלכוהול. בעל ניסיון רב בהנחיית קבוצות רב תרבותיות בארץ ובעולם.
רכז התוכנית: דר' (עו"ס) ווליד חדאד