הרפואה הסינית היא אחת משיטות הרפואה העתיקות ביותר, ונחשבת לאחת השיטות המקובלת ביותר על הרפואה הקונבנציונאלית.
ראשיתה לפני כ – 5,000 שנה בפולחנים שאמאניים לגירוש שדים רוחות רעות, אך עם התפתחות התרבות הסינית התפתחה גם הרפואה אשר הפכה לנפוצה בקרב מעמדות שונים בעם הסיני.
הפילוסופיה הרוחנית העומדת בבסיס הרפואה הסינית מבוססת על תורה עתיקת יומין המכונה "דאואיזם". לפי תורה זו, אשר עברה לאורך השנים גלגולים, העולם מתנהג ומתנהל על פי עיקרון ה"דאו" (שפירושו "דרך").
עקרונות ה"דאואזים", מספרת האגדה, מקורם בספר הרפואה הקדום ביותר של הרפואה הסינית ("ספר הרפואה של הקיסר הצהוב"), המשמש עד היום תלמידי רפואה סינית מסורתית. הספר ערוך כתכתובת של שאלות ותשובות בין הקיסר הצהוב לרופא החצר שלו ויועציו, ובו מפורטים גורמי המחלות, שיטות הטיפול בהן והדרך לשמירת הבריאות בהתאמה עם גורמי הטבע והיקום.
תורה זו רואה באדם חלק בלתי נפרד מהעולם ומהטבע, וככזה עליו להתקיים בהרמוניה עם חוקי הטבע ועם השינויים המחזוריים החלים בו . לתפיסתה, זורמים בגוף 12 מרידיאנים (מסלולי זרימת אנרגיה המכונה "צ'י"), והשלמות בקיום האדם מותנית בשמירה על איזון ביניהם.
אחת משיטות הטיפול הנפוצות הנהוגות ברפואה הסינית היא הדיקור הסיני (אקופונקטורה). שיטה זו מבוססת על איזון הזרימה של הצ'י בגוף המטופל, בעזרת החדרת מחטים אל נקודת המצויות על "תעלות" או מרידיאנים בהן זורם הצ'י.
לאורך ההיסטוריה התפתחו ברפואה הסינית אסכולות שונות שכל אחת מהן התבססה על שיטת טיפול או מספר שיטות טיפול הנהוגות למעשה עד עצם היום הזה.
האסכולה הקלאסית היא אסכולת "ההתאמה ההדדית", אשר פיתחה את תפיסת "יין ויאנג" המוכרת ואת תפיסת "חמשת היסודות". אסכולות נוספות שהתפתחו הן "ההיררכיה הביורוקרטית" של איברים בגוף; אסכולת "גוף - מדינה - שמיים", האסכולה ה"דתית ספיריטואלית", שהתבססה על ריטואלים דתיים; אסכולת הרפואה ה"סימפטומטית" שהתבססה על אבחון לפי תסמינים וטיפול בתרופות, דיקור וקמעות; ואסכולת "מחלות הקור" שמקורה בדרום והיא מבוססת על דוקטרינות מתוך רפואת "ההתאמה ההדדית".
שיטות האבחון המקובלות בעולם רפואה הסינית הן באמצעות דופק, לשון ופני המטופל. שיטות הטיפול כוללות דיקור, טיפול בצמחי מרפא, טיפול במגע (טוינה, שיאצו) וטיפול עצמי מונע - עיסוק בפעילות גופנית הרמונית כגון צ'י-קונג או טאי צ'י. בנוסף ידועים טיפול במוקסה (תערובת צמחים מחוממת) כוסות רוח, הקזת דם וטיפול במגנטים.
הנושאים הנלמדים המסלול רפואה סינית ב"שלם" כוללים בין היתר:
מוקדי אנרגיה, צמחי מרפא סיניים, תזונה, תיאוריית חמשת האלמנטים, דיקור, פילוסופיה, טווינה, אבחון על פי לשון ודופק, שימוש במוקסה, הקזת דם פיזיולוגיה, אנטומיה, מע"ר, מדיטרמינולוגיה, רפואת ילדים, התמחות בנוירולוגיה, התמחות ברפואת נשים. בעיות פריון, תפקוד כליה, כבד ועוד...