שלום
אני מתמחה בראיית חשבון לאחר סיום תואר ראשון במנע"ס בהצטיינות ואני מאד שואף וחולם ללמוד משפטים ולהמתקצע בעולם המשפט והמשא ומתן, אני בטוח שהלימודים הם מרתקים ונותנים ידע נרחב כמעט על כל תחום בחיים, והעבודה מאתגרת פי כמה הן כתיבות חוו"ד וכתבי הגנה ותביעה והן הייצוג בביהמ"ש וכו'... אבל ההתלבטות שלי היא מכיוון שמצד אחד הבעיתיות שיש במקצוע ראיית החשבון שהלקוח לא מבין ולא יודע מה בדיוק נותן לו הרואה חשבון, איזה מוצר הוא "מוכר לו" (דוכ"ס ...), ולכן קשה מאד לאמוד את טיב המקצועיות של רואה החשבון בפרט אם הוא עוסק בביקורת גרידא.
בעריכת דין אין את הבעיה הזאת כי מי שבאמת טוב יבלוט ישר, הן בכתיבת כתבי הגנה/תביעה וכו' הן בייצוג בבית המשפט והן במשא ומתן מול הלקוחות והרשויות השונות.
גם עצם המקצוע הרבה יותר מאתגר ומעניין ובכלל התגמול לעו"ד במשרדים הנחשבים היא הרבה מעל התגמול במשרדי ראיית החשבון ואחד מהסיבות היא זאת המנויה לעיל.
אני יודע שיש יתרון ניכר לרו"ח שהם גם עו"ד או משפטנים הן בתחום המיסוי והן בתחומים המשפט השונים הנוגעים בעולם העיסקי והמסחרי.
אני חושב שהרבה יותר מרתק זה לעבוד במשרד עו"ד או משרד בוטיק במיסוי ולשלב את ידיעותי החשבונאיים עם המשפט.
השאלה שלי הוא איך אני יודע שאני באמת מתאים לתחום ואני יכול להצליח בו כי כמו שאמרתי יש הרבה עו"ד בשוק אבל לאלתר מזהים את הטובים ואני לא רוצה להשקיע כסף וזמן בלימוד במקצוע חדש רק אם אני יודע שאני באמת טוב בזה ואני יוכל בעתיד להתקבל למשרדים הטובים אשר מתמחים במשפט המסחרי/אזרחי. והיבט נוסף - היבט טכני - אני היום בן 30 ועוד שנה אני יסיים את ההתמחות בראיית חשבון. אם אני יתחיל עכשיו ללמוד משפטים אני יסיים לקראת גיל ה- 33/34. האם שווה לי עדיין ההשקעה לאחר 5 שנות לימוד לא פשוטים של ראיית חשבון שרק כעת סיימתי?? ובכלל אם אני הולך על הכיוון הזה - קרי התמקדות בעולם המיסוי ו/או המשפט ולא התמקצעות בביקורת והנה"ח הרגילה (ומבחינתי די משעממת) - מה כדאי לי לעסוק בזמן לימודי המשפטים והיכן אני יכול למצוא משהו המשלב את שני העולמות הנ"ל.
ואולי עדיף לי לא לקפוץ עכשיו כבר למקצוע אחר אלא להתמקצע עם מה שלמדתי על אף שאני לא כל כך נהנה כרגע (ארחי כל השקעתי...)
אודה לך אם תוכל קצת לסדר לי את העניין
שלום רב.
לשאלה שלך אין תשובה חד משמעית.
אני מכיר רו"ח שעובדים בפירמות רציניות של עריכת דין ומעניקים ליווי מקצועי לסוגיות כלכליות בטיבן אבל לא רבים ובדר"כ בפירמות שעוסקות הרבה בסוגיות כלכליות, בנקים, תביעות נגד גופים פיננסיים או במשרד שהחליט כאסטרטגיה שיהיו לו רו"ח ולא יפנה כל פעם למומחים חיצוניים בתחומים הכלכליים.
אחרת זה משאיר לך את העבודה השוטפת, בה אתה לא מעוניין כל כך.
מנגד, אם תלמד משפטים ותסיים עוד 3 שנים ותמצא עבודה חלקית בתחום ראיית חשבון (כדי להישאר "כשיר" בתחום) בינתיים, דומני שאז התואר בראיית חשבון יכול להוות מנוף די מוצלח להפוך לעו"ד מוצלח, כיוון שאז הידע שלך בתחומים הפיננסיים-כלכליים מהווה יתרון מובהק על פני עו"ד שלא מבין בכך. כל ההתייחסות, ראייה, יכולת ניתוח סוגיות משפטיות ואפילו לחקור עדים מומחים של הצד שכנגד יהיה ברמה אחרת לגמרי ממי שלא מבין דבר בנושאים הללו. וזאת כמובן רק הנחה כי יש עוד הרבה גורמים שמשפיעים אבל זו הנחה סבירה בתנאי השוק דהיום. מנגד, גם כך תהיה בתחרות כי היום יש לא מעט שלומדים תואר משולב מלכתחילה בראיית חשבון ומשפטים. ואולם, אם יש פה אלמנט נוסף של עניין ושל רצון להיות עו"ד יש ליתן לכך משקל מיוחד.
השיקולים נגד ברורים לך, אבל חשוב על עצמך עוד 10 שנים. יש אפשרות שתעשה עכשיו עוד השקעה לא פשוטה של זמן, כסף וכד' אבל עוד עשר שנים תעסוק במה שמעניין אותך ותהיה בעל ידע כלכלי לא מבוטל שיסייע לך להיות עו"ד מצטיין. לחילופין, תעבוד עשר שנים בתחום שלך, בראיית חשבון רגילה שזה כמובן מקצוע מכובד בוודאי, אבל השאלה עד כמה באמת תרגיש שאתה פורח ומתקדם מקצועית.
שוב, אין לדעת מה תעשה בכל מקרה כי יש אין ספור תרחישים ויש עו"ד שלא מוצאים עבודה מספקת בעריכת דין אבל נאלצים לעשות אותה בשל התחייבויות שונות (משכנתא, למשל). לא כולם מוצאים עניין ובהחלט יכול להיות מצב שתלמד משפטים אבל אח"כ תישאב בחזרה לתחום ראיית החשבון.
אבל אין ספק שעכשיו יהיה הרבה יותר קל ללמוד משפטים מאשר עוד 5 שנים או 10 שנים ושווה לנסות לפתוח כמה שיותר דלתות מוקדם ככל האפשר.
הייתי ממליץ בכל מקרה לקפוץ לאחת המכללות ולהיכנס לשיעור או שניים כדי להתרשם מהלימודים.
אשמח לחשוב עמך עוד בכיוונים הללו במייל שמתפרסם עם המענה.
בהצלחה